Új bemutatóra készül a Háromszék Táncegyüttes

2023. június 8.

A Háromszék Táncegyüttes aktuális évadát egy új folklór előadás bemutatója koronázza: Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla rendezésében készül a Hazától hazáig c. produkció, melynek premierjét június 16-án és 18-án tartjuk.

A Hazától hazáig c. előadás létrejötte két szempontból is rendhagyó esemény a Háromszék Táncegyüttes életében. Egyrészt Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla alkotói debütációjának tekinthető, hisz a két fiatal, magyarországi koreográfus első alkalommal hoz létre egész estés produkciót a hivatásos táncszférában. Másrészt pedig olyan tájegységek táncai elevenednek meg, amelyek első alkalommal lesznek láthatóak az együttes színpadán. Az előadásban somogyi, rimóci hortobágyi, viski, bukovinai, nagypaládi valamint szeghalmi táncokat láthat majd a közönség. Az előadás létrejöttét a Csoóri Sándor Alap támogatja.

Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.” – fogalmaznak az alkotók.

Koreográfiák:

1. Somogyország

A Balaton és a Dráva közt elterülő dombvidék falvai megannyi régi elemet megőriztek a magyar tánckincsből. Így mind időben, mind térben nagy utazást teszünk Sepsiszentgyörgyről.  Barangolásunk során kanásztáncot, páros ugróst, üvegest és friss csárdást láthatunk majd.

2. Palócok Rimócról

Az egyik legkülönlegesebb felvidéki település Rimóc. Az itt élő magyarok a palóc népcsoporthoz tartoznak, viseletük egyedi, mely megkülönbözteti őket a többi környékbeli településtől. Nemcsak megjelenésükben, hanem táncaikban is rendkívül sajátosak melyet sarkantyúson, csárdásokon és karikázón keresztül mutatunk be.

3. Az Alföld legelőin

Kondások, juhászok, csikósok, gulyások táncait láthatjuk Hortobágyról és környékéről. Nem mások ők, mint a puszták és nádasok titkainak tudói. Ők azok, akiknek van pusztában lakni bátorságuk, s városinál több a szabadságuk. Ezt a világot idézi meg a harmadik koreográfia, kanásztánc, verbunk és botoló felépítésével.

4. Viski táncok

A kárpátaljai magyarság azon településéről van szó, kiknek felmenőik nem mások, mint székelyek. Kultúrájukat természetesen megszínezte az idő és a helyi adottságok, de az ősi gyökerek is fellelhetőek maradtak. Csárdást, „Ritka búzát”, friss csárdást és keringőt láthatunk.

5. Hazai megpihenés… (táncok Bukovinából)

Az Al-Duna mentére vándorolt székelyek táncaiból láthatunk ízelítőt a koreográfiában, egy olyan népcsoporttól, mely nagy utat tett meg történelme során, de mindmáig megőrizte székely viseletét, táncait és zenéit. Karos, Ez az Ádámé, Kétfelé tappantós, Csárdás, Hármas és Silladri táncaikat mutatjuk be.

6. Gömöri varázs

A Heveder zenekar ezen összeállításában a gömöri népzene varázslatos világára utal, és kiemeli a Molnár László és zenekara által előadott tánczene értékeit és gazdagságát. A dinamikus ritmusok és az érzékeny dallamok egymásba fonódnak, hogy egy olyan zenei utazást teremtsenek, amely a hallgatót magával ragadja és elrepíti a gömöri vidék hangulatos tájaira.

7. Nagypaládi cigányok

Egy ukrajnai magyar település cigány táborának hangulatába nyerünk betekintést. A magyar-ukrán-román hármas határ által körbezárt település sok tekintetben ötvözte a különböző őket ért külső hatásokat, melyet csárdásaikon, a magyar verbunkon és cigány táncaikon keresztül mutatunk be.

8. Szeghalomra két úton kell bemenni…

Utazásunk végén visszakanyarodunk az Alföldre, egy békés megyei magyar faluba. A szeghalmi verbunk és csárdások egy rendkívül izgalmas mozdulatvilágot képviselnek, mely igazán egyedivé teszi a falu táncait.

A bemutatókra június 16-án és 18-án 19:00 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, majd június 19-én és 20-án is megtekinthető az előadás ugyanott.

Az előadásokra jegyet a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők.
Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.

Plakát design: Felső Boróka

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.
A Hazától hazáig c. új előadás létrejöttét a Csoóri Sándor Alap támogatja.
magnifiercrosschevron-down