Rólunk

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, majd tíz évig (1999-2008 között) a város polgármesteri hivatalához tartozott. 2009-től intézményünk hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. 

Sepsiszentgyörgy a volt Háromszék vármegye — jelenleg Kovászna megye — központja, 70.000-es lakosságának háromnegyede magyar nemzetiségű. A kisváros Székelyföld jelentős kulturális központja: a magyar és román nyelvű hivatásos színházak (Tamási Áron Színház, Andrei Muresanu Színház) tevékenysége mellett jelentős a képzőművészeti, irodalmi és zenei élete, amelyet többnyelvű írott sajtó és több helyi rádió kísér figyelemmel. Külön büszkesége a városnak az a közel tucatnyi épület – köztük a Székely Nemzeti Múzeum –, amelyeket Kós Károly tervezett.

Együttesünk célkitűzése az erdélyi etnikumok népzene- és néptánckultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. Előadó-művészeti intézményként a hagyomány továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretnénk elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni. A hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében egyedi arcvonalat alakítottunk ki az évek során, produkcióinkban a népzene és a néptánc olyan nyelvezetté légyegül át, amely képes a ma emberéhez szólni.

Az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját, a bennük rejlő teatralitást felfedezve és továbbgondolva olyan előadásaink születtek mint a Vérnász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böj-tig, A banda, a Száz évig, a Tékozló fiú, a Gábor Áron, az Erdély-menyegző, a Mundruc, a Tiszta, az Átöltözés, vagy a Tragédia.

Társulatunk többezerszer lépett közönség elé, sepsiszentgyörgyi előadásaink mellett rendszeresen turnézunk Erdély nagyvárosaiban és a szórványvidékeken egyaránt. Több alkalommal vendégszerepeltünk Magyarországon, visszatérő vendégei vagyunk a budapesti Hagyományok Házának, de az utóbbi években olyan kiemelkedő helyszíneken is felléptünk, mint a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája vagy a Nemzeti Táncszínház játszóhelyei. Az évek során társulatunk eljutott Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Svájcba, Olaszországba, Portugáliába, Lengyelországba, Finnországba, Görögországba, de megfordultunk a távoli Novoszibirszkben és az Egyesült Királyságban is.

Az M Studio társulata 2005-ben alakult meg a Háromszék Táncegyüttes mozgásszínházi műhelyeként, ma különálló társulatként működik, 2010-től a Tamási Áron Színházhoz tartozik. Bővebben róluk saját honlapjukon lehet tájékozódni. 

Eddig elért sikereinkhez tartozik éves nagyrendezvényünk, a sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozó, amely a hagyományos folklór gyűjtésének és életben tartásának ad teret. A rendezvényt 1991 óta szervezzük meg a Lajtha László Alapítvánnyal karöltve.

A 2001/2002-es évadtól a Lajtha László Alapítvánnyal és a Kónya Ádám Művelődési Házzal együtt újraindítottuk a táncházat Sepsiszentgyörgyön. Táncházainkban együttesünk zenekara – a Heveder zenekar – valamint a Folker együttes muzsikál, ünnepi táncházak alkalmával pedig további meghívott hagyományőrző és táncházzenekarok gondoskodnak a jó hangulatról.

Igazgató: Virág Endre

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

magnifiercrosschevron-down