Júniusi programajánló

2023. május 26.

Aktuális évadunkat egy új folklórelőadás bemutatója koronázza: Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla rendezésében készül a Hazától hazáig c. produkció, melynek premierjét június 16-án és 18-án tartjuk. Továbbá műsoron lesz az Élni fogunk szabadon c. Petőfi-emlékműsorunk is, mely megvalósulását a Csoóri Sándor Alap támogatja.

A Hazától hazáig c. előadás létrejötte két szempontból is rendhagyó esemény a Háromszék Táncegyüttes életében. Egyrészt Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla alkotói debütációjának tekinthető, hisz a két fiatal koreográfus első alkalommal hoz létre egész estés produkciót a hivatásos táncszférában. Másrészt pedig olyan tájegységek táncai elevenednek meg, amelyek első alkalommal lesznek láthatóak együttesünk színpadán. Az előadásban somogyi, rimóci hortobágyi, viski, bukovinai, nagypaládi valamint szeghalmi táncokat láthat majd a közönség. Az előadás létrejöttét a Csoóri Sándor Alap támogatja.

Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.” – fogalmaznak az alkotók.

A bemutatókra június 16-án és 18-án 19:00 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, majd június 19-én és 20-án is megtekinthető az előadás ugyanott.

Június 9-én Sepsiszentgyörgyön újra bemutatjuk a Petőfi emléke előtt tisztelgő Élni fogunk szabadon c. folklórműsort Ivácson László rendezésében, amely az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be, az 1848-1949-es évek hangulatának változatait, az aktuális események nyomán támadó lelkesedést, együttérzést.

Bővebben az előadásról: Élni fogunk szabadon - Háromszék Táncegyüttes (hte.ro)

Hagyományos évadzáró táncházunkat is megtartjuk ebben a hónapban. A pontos időpontról és helyszínről a későbbiekben tájékoztatunk.

Havi program:

Június 9. (péntek) 17:00Élni fogunk szabadon Petőfi 200Sepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Június 16. (péntek) 19:00Hazától hazáig Bemutató előadás 1.Sepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Június 18. (vasárnap) 19:00Hazától hazáig Bemutató előadás 2.Sepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Június 19. (hétfő) 19:00Hazától hazáig  Sepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Június 20. (kedd) 19:00Hazától hazáig  Sepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió

Előadásainkra jegyet a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők.
Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója:
A Hazától hazáig c. új előadás létrejöttét valamint a sepsiszentgyörgyi táncházak megvalósítását támogatja:
magnifiercrosschevron-down