Áprilisi programajánló

2023. március 29.

Januárban ünnepeltük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából folytatódik a Petőfi-emlékév, amely alkalomból társulatunk új előadással tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt. Új bemutatónk mellett turné, Szent György-napi ünnepi előadás és táncházak színesítik a hónapot.

Április 13-án és 14-én mutatjuk be az Élni fogunk szabadon - Petőfi 200 c. folklórműsort Ivácson László rendezésében. A produkció Petőfi Sándor erdélyi kötődésére épül. Előadásunk az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be, az 1848-1949-es évek hangulatának változatait, az aktuális események nyomán támadó lelkesedést, együttérzést.  Petőfi  a köztársasági elveit mindenhol hirdette, a forradalom tüzét állhatatosan szította. Nemzeti szellemű költeményei a magyar hazafias líra kitűnő darabjai, amelyek azt üzenik, hogy nem elég a hazát tétlenül szeretni, hanem a szabadság kivívásával újjá is kell azt teremteni. Műsorunkkal több vidéki településre is ellátogatunk, áprilisban Sepsiszentgyörgyön kívül Gyergyóalfaluban és Csíkszentgyörgyön is fellépünk. Az előadás védnöke Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával április 19-én a csíkszeredai közönségnekmutatjuk bea Tragédia c. táncszínházi előadást, majd 24-25-én egy miniturné keretében Szászrégenben és Marosvásárhelyen visszük színpadra a Könczei Árpád rendezte produkciót. Az előadás része lesz a Szent György-napi programsorozatnak is, április 27-én a Háromszék Táncstúdióban láthatják az érdeklődők a Madách-i Tragédia nyomán készült műsort.

Bővebben az előadásról: Új bemutató Madách Imre nyomán - Háromszék Táncegyüttes (hte.ro)

Ebben a hónapban két alkalommal is várjuk táncházba a népzene- és néptánckedvelőket: a Szent György Napok programjában idén is megrendezzük a hagyományos táncházakat április 28-án (pénteken) és 29-én (szombaton) a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

Havi program:

Április 13. (csütörtök) 19:00Élni fogunk szabadon Petőfi 200 Bemutató előadásSepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Április 14. (péntek) 19:00Élni fogunk szabadon Petőfi 200Sepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Április 17. (hétfő) 19:00Élni fogunk szabadon Petőfi 200  Gyergyóalfalu Petőfi Művelődési Ház
Április 19. (szerda) 19:00TragédiaCsíkszereda Városi Művelődési Ház
Április 23. (vasárnap) 18:00Élni fogunk szabadon Petőfi 200  Csíkszentgyörgy Művelődési Ház
Április 24. (hétfő) 19:00TragédiaSzászrégen Eugen Nicoară Művelődési Ház
Április 25. (kedd) 19:00TragédiaMarosvásárhely Nemzeti Színház Nagyterme
Április 27. (csütörtök) 19:00Tragédia a Szent György Napok keretébenSepsiszentgyörgy Háromszék Táncstúdió
Április 28. (péntek) 20:00Szent György-napi táncházSepsiszentgyörgy Tamási Áron Színház előcsarnoka
Április 29. (szombat) 20:00Szent György-napi táncházSepsiszentgyörgy Tamási Áron Színház előcsarnoka

Sepsiszentgyörgyi előadásainkra jegyet a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők.
Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.

Vidéki előadásainkra jegyek elővételben a Művelődési Házak jegypénztárainál kaphatóak.

A marosvásárhelyi Tragédia c. előadásra jegyet a Nemzeti Színház jegypénztáránál vagy online, a következő linken vásárolhatnak az érdeklődők: https://teatrunational.biletmaster.ro/.../44003821/Tragedie

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója:
A Tragédia c. előadás vendégjátékait támogatja:
magnifiercrosschevron-down