Vendégelőadással érkezik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

2023. szeptember 7.

Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Caravaggio című előadásával a Háromszék Táncstúdióban, szeptember 29-én 19 órai kezdéssel.

Caravaggio

Nem használt kék színt, mert az a pestisre, apja halálának okozójára emlékeztette őt. Modellként koldusokat és prostituáltakat használt festményeihez, kiknek végsőkig védte tisztességét, mígnem ő maga is alámerült sötét világukba.

Egy lázadó, kalandor, szökevény, a kirekesztettek, a peremre szorultak barátja, aki mégis élvezte az Egyház kegyeit - Michelangelo Merisi da Caravaggio újrafogalmazta a festészetben a fényárnyék fogalmát és életét az utolsó cseppig szenvedéllyel élte. Egy rendhagyó, szórakoztató életrajzi előadás, egy másfajta alámerülés a fény és árnyékok világába.

„A legtöbbet idézett példa a caravaggiói ikonoklazmusra a Szent Máté elhívása című kép: Jézus Máté vámszedőre mutató gesztusa Michelangelo ismert kéztartását másolja a Sixtusi Kápolna mennyezetfreskójáról, amellyel Isten Ádámot, az első embert teremti meg. Caravaggio szerint minden, az isteni fényben önmagára ismerő ember első ember is egyszersmind, ami teológiailag nemcsak kifinomultan pontos, hanem, ha jól belegondolunk, a modernitás kérlelhetetlen és szuberzív (ön)bejelentése is egyszersmind.” (Visky András)

Alkotók

Rendező: Visky Andrej
Díszlet: Luminaxis Studio
Jelmezek: Csegöldi Erika
Zene: Visky Péter
Koreográfus: Szekrényes László

Szereposztás

Caravaggio: Balázs Attila
Cecco: Erdős Bálint
Onorio Longhi, Giovanni Baglione, Ranuccio Tomassoni: Jancsó Előd
Fermo Merisi, Pápa: Kocsárdi Levente
Orazio Gentileschi, Del Monte: Bandi András Zsolt
Lena Antognetti, Angyal: Vajda Boróka
Lucia Aratori, Fillide Melandroni, Angyal: Borbély B. Emília
Giuditta, Prudenzia Bruni, Angyal: Vadász Bernadett

Jegyek a Központi Jegyirodában kaphatóak. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között. Telefonszám: 0267/312-104.

magnifiercrosschevron-down