Turnén A banda

2017. november 14.

Hat új helyszínen mutatjuk be november 17-22. között A banda c. táncszínházi előadásunkat. A Könczei Árpád rendezésében készült produkcióval erdélyi, magyarországi és felvidéki településeken lépünk színpadra.

A banda c. előadás a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház eszközeivel, Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvírók saját tapasztalataik alapján fogalmazzák újra a mezőségi lakodalmak emlékét. A Heveder zenekar kiemelt szereplésével egy lakodalom elevenedik meg a színpadon, a palatkai bandát láthatjuk mulatság előtt, közben és után, a Háromszék Táncegyüttes tánckara pedig a mulató násznépet idézi. „Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi: palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

A sajátosan groteszk, a prűdeket meghökkentő, nyitottakat megnevettető táncszínházi előadást 2013-ban mutatta be együttesünk. Az előadás a színházi szakma figyelmét is kiérdemelte, számos hazai és magyarországi színpadon játszottuk. A nagy sikerre való tekintettel idén újra műsorra tűztük a produkciót, májusban pedig az Egyesült Királyságban is bemutattuk.

Turnénk keretében a következő településeken mutatjuk be az előadást:

November 17., 17:30 – Tiszafüred (HU), Kovács Pál Művelődési Központ
November 18., 18:30 – Tornalja (SK), Városi Művelődési Központ - A XV. Hagyományok Napja rendezvény keretében
November 19., 19:00 – Margitta, Művelődési Ház
November 20., 19:00 – Nagykároly, Városi Színház
November 21., 19:00 – Nagybánya, Városi Színház
November 22., 19:00 – Medgyes, Traube terem

A medgyesi vendégjáték megvalósításában partnerünk a Medgyesi Madisz.
A vendégjátékok megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatja.

magnifiercrosschevron-down