Faimosul Redever

Joc de dans pentru copii

Vioara s-a rupt și odată cu ea lumea a fost răsturnată. Poate că a fost mingea. În orice caz, regele Gyuri decide să-și căsătorească frumoasele fiice, toate odată, pentru că multe nunți sunt costisitoare. Pentru a selecta cele mai potrivite perechi, el organizează un turneu de turnir între candidați și oferă jumătate din regatul său învingătorilor. Câte jumătăți de regat are un rege? Ar putea fi mai multe, pentru că regatul este mare și sunt multe fecioare de vânzare. Prima probă este cea de fotbal. Ai crede că Redever, starul de fotbal al orașului nostru, celebru în toată lumea, ar avea cele mai mari șanse de a câștiga, dar turneul are câteva surprize. Totuși, datorită maestrului Lágyi ordinea va fi în sfârșit restabilită. Și cine este acest Maestru Lágyi? Tot ce vă putem spune este că a fost cândva un mare magician.

Gândurile lui László Csaba despre spectacol:

Această schimbare rapidă a lumii mi se pare înfricoșătoare. În nevoia noastră constantă de a ne conforma, continuăm să ne împingem pe noi înșine și pe copiii noștri spre noi provocări, în timp ce noi nu devenim oameni mai buni. Devianța și percepția că totul în lume este "liber" sunt înfricoșătoare, în timp ce în adâncul sufletului nostru, în ciuda întregii libertăți, ne simțim controlați și influențați. De fapt, nu avem de ales decât să urmăm idolii de pe ecran, să facem ca ei, să ne comportăm, să ne îmbrăcăm, să ne distrăm, să iubim, să cântăm sau chiar să cântăm muzică. Învățăm ce este la modă, ce este cool.

Și în această mare libertate, folclorul este absorbit, voit sau nu, pur și simplu distrus, pentru că stă în calea valorilor noastre schimbate. Această absorbție și dispariție se întâmplă, de asemenea, fără publicitate și fără să fie observată. Pe vremuri, o comunitate își crea de cele mai multe ori propriul spațiu de viață și de distracție, era în permanență un participant activ la acesta, iar pentru copil exemplul de urmat venea din această comunitate. Tocmai în aceste comunități izolate s-a perfecționat și s-a cristalizat, de-a lungul unor secole lungi, cultura pe care astăzi o numim folclor.

Poate fi transferată această valoare și abordare a vieții în zilele noastre? Poate fi folosită în continuare ca model? Aceasta este provocarea pentru mine! René Girard, cercetător literar, istoric, antropolog și filosof francez, spunea: "Singura cultură care este cu adevărat a noastră nu este cea în care ne naștem, ci cultura ale cărei modele le adoptăm în momentul în care dorința noastră de a imita este cea mai puternică."

Distribuție:

Regele Gyuri – Bajna György
Rózsa – Ádám Júlia
Gabici – Gere Gabriella
Eszter – Both Eszter
Edina –  Márton Edina-Emőke
Lágyi, magicianul – Szilágyi László
Levi – Fazakas Levente
Albi – Fazakas Albert
Redever – Fülöp Zoltán-József

Maeștrii poveștii: Molnár Szabolcs, Fazakas Misi, László Csaba
Magia: József Balázs (Gozefini)
Costume, decor, recuzită: Breteanu Cristina

Text: Dósa Zoltán

Mulțumim Evei Barto pentru contribuția sa la scenografie!

Sunet: Kelemen István, Vajda Attila
Lumini: Bedőházi Alpár
Personal scenă: Fegyver Botond, Maksai Gábor
Garderobieri: Kis Gabriella, Para Kinga
Regizor culise: Karácsony Endre

Maeștrii dans: Tekeres Gizella, Márton Csaba
Șef orchestra: Fazakas Levente
Director artistic: Ivácson László
Secretar literar: Szőcs Ildikó
Referent artistick: Szilágyi László Béla, Tusa Adorján
Șef administrativ: Kátai Jocó
Director adjunct: Sipos Noémi
Director: Virág Endre

Ordonator principal de credite al Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune - Háromszék” este:
Producția spectacolului a fost susținută de:

Spectacole viitoare

Trailer spectacol

magnifiercrosschevron-down