Despre noi

Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune"- "Háromszék" a fost înființat în 1990 la Sfântu Gheorghe. Până în 1999 a fost un ansamblu profesionist de dansuri populare care a funcționat din bugetul de stat, apoi timp de zece ani (1999-2008) aparținea primăriei orașului. Din 2009, întreținătorul oficial al instituției noastre este Consiliul Județean Covasna.

Instituția a funcționat sub numele de Ansamblul de Stat Folcloric "Háromszékdin 1990 până în 2000, iar apoi din 2000 până în 2024 sub numele de Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune"- "Háromszék".

Sfântu Gheorghe este centrul fostului județ Háromszék - în prezent județul Covasna - cu o populație de 70.000 de locuitori, dintre care trei sferturi sunt de naționalitate maghiară. Orașul este un important centru cultural al Ținutului Secuiesc, cu teatre profesioniste în limba maghiară și română (Teatrul Tamási Áron, Teatrul Andrei Mureșanu), o importantă viață artistică, literară și muzicală, o presă scrisă multilingvă și mai multe posturi de radio locale. Orașul este deosebit de mândru de cele câteva zeci de clădiri proiectate de Károly Kós, printre care se numără și Muzeul Național Secuiesc.

Scopul ansamblului nostru este de a colecta, conserva și transmite muzica și dansurile populare ale etniilor din Transilvania. În calitate de instituție de arte performative, ne propunem să transmitem această tradiție prin crearea unei noi lumi individuale de forme și să o plasăm într-un nou context prin intermediul limbajului teatral. De-a lungul anilor, ne-am dezvoltat un profil unic în combinarea spectacolelor folclorice tradiționale și a formelor contemporane de teatru-dans, în care muzica și dansul popular sunt transformate într-un limbaj care poate vorbi oamenilor de astăzi.

Descoperind potențialul dramatic al anumitor obiceiuri populare, ritualuri sau chiar evenimente istorice relevante la nivel regional și gândindu-ne la teatralitatea inerentă acestora, am creat spectacole precum "Vérnász", "Váróterem", "Ábel", "Csávási ballada", "Böjttől böjttig", "A banda", "Száz évig", "A tékozló fiú", "Gábor Áron", "Erdély-menyegző", "Mundruc", "Curat", "Schimbare" sau "Tragedie".

Trupa noastră a jucat de mii de ori și, pe lângă spectacolele din Sfântu Gheorghe, facem turnee regulate în marile orașe din Transilvania și în regiunile periferice. Am fost invitați în Ungaria în mai multe rânduri, suntem oaspeți permanenți ai Casei Tradițiilor din Budapesta, dar în ultimii ani am jucat și în spații importante precum Teatrul Național, Palatul Artelor și Teatrul Național de Dans. De-a lungul anilor, compania noastră a călătorit în Austria, Germania, Slovacia, Elveția, Italia, Portugalia, Portugalia, Polonia, Finlanda, Grecia, precum și în îndepărtatul Novosibirsk și în Regatul Unit.

Compania M Studio a fost înființată în 2005 ca atelier de teatru de mișcare al ansamblului Háromszék , astăzi funcționează ca o companie separată, iar din 2010 aparține Teatrului Tamási Áron. Mai multe informații despre ei pot fi găsite pe site-ul lor.

Unul dintre succesele noastre de până acum este evenimentul nostru anual Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular din Sfântu Gheorghe, care oferă o platformă pentru colectarea și păstrarea vie a folclorului tradițional. Evenimentul este organizat din 1991 în parteneriat cu Fundația László Lajtha.

Începând cu sezonul 2001/2002, împreună cu Fundația László Lajtha și Centrul Cultural Ádám Kónya, am relansat Casa dansului popular din Sfântu Gheorghe. În casa dansului popular muzica este asigurată de formația noastră - formația Heveder - și de formația Folker, iar cu ocazia evenimentelor festive alte formații tradiționale asigură atmosfera bună.

Din iulie 2024, ne vom continua activitatea sub numele de Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune"- "Háromszék". Numele reflectă profilul companiei noastre, deoarece pe lângă spectacolele folclorice, repertoriul nostru include tot mai multe spectacole de teatru-dans în fiecare sezon.

Din 2024, activitățile Teatrului Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune"- "Háromszék" include educația tinerilor, deoarece compania a preluat Ansamblul de Dansuri Populare Százlábú. Fondat de Endre Virág și Imola Virág în 2006, Ansamblul de Dansuri Populare Százlábú a devenit o adevărată mișcare de tineret în Sfântu Gheorghe. Liderii ansamblului implică în fiecare săptămână 140 de copii din trei grupe de vârstă, folosind dansul popular pentru a consolida experiența apartenenței la o comunitate și pentru a oferi tinerilor o formă valoroasă de divertisment. În tot acest timp, ei educă un public consumator de cultură.

Director: Virág Endre

Ordonatorul principal de credite al Teatrului Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune - Háromszék" este Consiliul Județean Covasna.

magnifiercrosschevron-down