Fundația Lajtha László

Fundația Lajtha László a fost înființată ca instituție independentă și apolitică la Sfântu Gheorghe în iulie 1992, cu scopul bine definit de a sprijini mișcarea de muzică și dans popular tradițional. În timpul activităților sale de până acum, Fundația a reușit să funcționeze în mod profitabil și, pe lângă programele sale ocazionale, a organizat anual două evenimente de succes.

Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular de la Sfântu Gheorghe este unul dintre evenimentele principale ale Fundației, care își propune să mențină vie, să păstreze și să transmită cultura populară transilvăneană. Rolul acestor întâlniri este dublu: pe de o parte, ele oferă o oportunitate atât pentru colecționarii amatori, cât și pentru cei profesioniști, de a colecta materiale folclorice de neprețuit, păstrând și menținând în același timp vie transmiterea materialului muzical și de dans între diferite generații. Pe de altă parte, ele oferă o oportunitate pentru întâlniri între profesioniști, furnizori de date și oameni obișnuiți, acționând astfel ca ambasadori ai culturii populare, prezentând și promovând cultura noastră populară tradițională și comorile folclorice către cetățenii și oaspeții din Sfântu Gheorghe prin programele lor. Întâlnirea este deschisă tuturor și se adresează în primul rând cetățenilor orașului, dar promovează și crearea de rețele prin intermediul numeroșilor săi invitați.

Evenimentele pentru copii ale întâlnirii au un rol educativ, iar copiii pot învăța elementele și bazele culturii populare, care este caracteristică culturii noastre și ne definește identitatea, fără ca vreun moment să fie o povară pentru ei, deoarece învață prin joc despre valorile spirituale și materiale ale poporului nostru.

Un alt proiect remarcabil al Fundației Lajtha László cu rezonanță internațională a fost Tabăra de folclor țigănesc de la Comandău, care a fost organizată de 23 de ori între 1999 și 2021. Tabăra a oferit tuturor celor interesați o perspectivă asupra culturii romilor, a modului lor de viață specific și anacronic, oferind astfel posibilitatea de a face primul pas spre toleranță și acceptare. În timpul taberei de o săptămână, participanții au ascultat prelegeri despre istoria, cultura, situația socială și problemele actuale ale romilor și au învățat cântece și dansuri ale acestora. Cu toate acestea, cea mai importantă caracteristică a taberei a fost experiența de o săptămână de conviețuire, dans și discuții cu artiștii, dansatorii și muzicienii țigani invitați. Din 2022, tabăra este organizată de Fundația Pro Cultura.

Printre activitățile profesionale ale Fundației se numără și susținerea mișcării casei dansului popular din Sfântu Gheorghe, organizarea lunară a unor serbări festive legate de ocazii și obiceiuri semnificative ale tradiției populare (casa dansului popular de carnaval, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, casa dansului popular de Ziua Ecaterinei, casa dansului popular de Crăciun).

Fundația Lajtha László sprijină activitatea artistică a Ansamblului de Dansuri "Trei Scaune"- "Háromszék" prin proiectele sale: noi spectacole, turnee remarcabile, evenimente, precum și prin educația tinerilor dansatori și susținerea tinerelor talente. Acesta este spiritul din spatele lansării  Concursului de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, care a avut loc pentru a opta oară în 2022 la Sfântu Gheorghe. Concursul are un rol important în regiune, întrucât în Ținutul Secuiesc nu exista un forum profesional axat pe dansurile fecioresți. În spiritul păstrării și transmiterii tradițiilor muzicii populare și a dansurilor populare, scopul evenimentului nostru este de a transmite dansurile feciorești, de a motiva și de a oferi feedback profesional tinerei generații de dansatori.

Contact:

Nr. de telefon: +4/0747813629
E-mail:

magnifiercrosschevron-down