Gyöngyszemek

A Háromszék Táncegyüttes két alapvető irányvonala, egyfelől a hagyományos népzene és néptánc színpadi bemutatása, másfelől modern, táncszínházi darabok készítése. A “Gyöngyszemek” egyszerre vállalkozik mindkettőre, egymás mellé helyezve a klasszikus néptáncvonalat egy kísérletező, újító vonallal.
Immár hagyományosan minden év novemberének második hétvégéjén tartjuk a sepsiszentgyörgyi Népzene- és néptánctalálkozókat, amelynek gálaműsora külön kihívás a kísérletezésre a fiatal koreográfusok számára. “Gyöngyszemek” című előadásunkba az elmúlt húsz Találkozó gálaműsorára készült koreográfiákból válogattunk:
1. Kitáncoltatás
- marossárpataki csűrdöngölő, jártatós, csárdás, korcsos, cigánycsárdás

2. Gyimesi gondűző - A csángók egyik arca a buzgó vallásosságukat, különös alakokkal népes hitvilágukat és a népköltészet személyes műfajait tükrözi. Másik arcuk az élet derűs odalát mutatja, mely vidámsággal, mulatsággal és tánccal jár együtt.
- gyimesi táncok: csárdás, féloláhos, huszárverbunk, medvés, sebesmagyaros, sántanémetes

3. Régi képek, szép emlékek
-válaszúti ritka magyar, csárdás, gyors csárdás, bonchidai román forgatós, gyors csárdás

4. Őrkői cigány nóták: előadja a Háromszék Táncegyüttes zenekara.

5. Pimpimpáré - A fiúgyermekek egyik kedvenc játéka a katonásdi, e játékot idézi az alkotás, mely egyben szemlélteti is azt a bizonyára naiv vágyat, hogy a katonaság gyermeki könnyedségű legyen.

6. Bújj-bújj zöld ág - A falujáró-, határkerülő-, vonuló-, kígyózó- és kapuzó leányjátékok ciklusát mutatja be a koreográfia. Ezek a játékok szorosan kapcsolódnak a tavaszi, termékenységi rítusokhoz, ugyanis az esőkérő és naphívogató gyermekmondókák a valamikori termésszaporító, bőséget hozó rituálé maradványai.

7. Csányi Mátyás emlékére - A Szászcsávási Cigányzenekar nagybőgősének állítunk emléket, aki 2007 júniusában hunyt el. A méltán híres zenekar egyik alapembereként éveken át rendszeres vendége volt a Találkozóknak.

8. Etűd - A kísérletezés jegyében született az “Etűd” című koreográfia, amelyben a küküllőmenti pontozó klasszikus barokk zenével ötvöződik.

9. Nem jó az embernek egyedül - A táncprodukció az erdélyi férfi- és párostáncok közötti átjárhatóságokat tárja elénk, célul tűzve a párkeresést.
-kalotaszegi, mezőségi, gyimesi, székelyföldi férfi és párostáncok

Tánckar
Csákány Helga, Dombi Rózsa, Karácsony Tünde, Karácsony Zsuzsanna, Keresztes Gabriella, Keresztes Edit, Keresztes Gabriella, Kubánda Lilla-Tünde, Mikola Orsolya, Nagy Szende, Pilinger Mónika, Vajda Katalin
Fülöp Domokos, Hatházi Vilmos, Horváth Rudolf Tas, Kocsis Hunor, Magyar Csaba, Mátéfi Csaba, Ruszuly Ervin, Tőkés Zsolt, Udvari Róbert, Ürmösi-Incze Hunor, Vaszi Levente, Virág Endre.
Zenekar: Fazakas Levente, Bajna György, Fazakas Albert, Szilágyi László
Ének: Erőss Judit, Jánó Tibor

Közelgő előadások

magnifiercrosschevron-down