Beszámoló a IX. Székelyföldi Legényesversenyről

2023. december 8.

A Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően kilencedik alkalommal sikerült megrendezni a Székelyföldi Legényesversenyt 2023 novemberében Sepsiszentgyörgyön. A Lajtha László Alapítvány és a Háromszék Táncegyüttes által közösen szervezett táncos vetélkedő kilencedik kiadására összesen 18 fiatal nevezett be.

A verseny a 33. Népzene- és Néptánctalálkozó keretében került megrendezésre 2023 november 11-én, szombaton a Sepsi Arénában. A legényesverseny az Aréna Táncháztermében zajlott 11:00 óra és 13:30 óra között, a versenyzőknek egy kötelező és egy szabadon választott táncfolyamatot kellett bemutatniuk a szakmai zsűri előtt. A vetélkedő díjkiosztójára a Hagyományőrzők Gálája keretében került sor 19:00 órától, így a versenyző fiatalok a fesztivál népes közönsége előtt is bemutatkozhattak a Sepsi Aréna nagyszínpadán.

A Székelyföldi Legényesverseny kilencedik kiadása a mezőségi legényes táncokra koncentrált, a kötelező táncanyag Codoba Florin magyarpalatkai korcsos tánca volt. Az esemény kiemelkedő népszerűségnek örvendett, úgy a résztvevő versenyzők, mint az érdeklődő közönség szempontjából.

A vetélkedőre összesen 18 fiatal nevezett be, akik a következő településekről érkeztek: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely (Kovászna megye), Felsőboldogfalva (Hargita megye), Telekfalva (Hargita megye), Segesvár, Marosvásárhely, Mezőbergenye (Maros megye), Küküllődombó (Maros megye) és Jedd  (Maros megye).

A 2023-as vetélkedő különlegessége, hogy maga Codoba Florin is a szakmai zsűri tagja volt, akinek a saját maga által megalkotott legényest kellett értékelnie a résztvevő fiatalok előadásában, a versenyzőknek pedig alkalmunk nyílt személyesen is találkozni a mesterrel.

A versenyzők legügyesebbjei között a következő 9 pénzjutalommal járó cím/díj került kiosztásra:

  • Fődíj – Az év kiváló legényes táncosa
  • A magyarpalatkai korcsos hiteles előadója - 2 díjazott
  • A magyarpalatkai korcsos egyéni megalkotója
  • A magyarpalatkai korcsos újraalkotója
  • A magyarpalatkai sűrű magyar hiteles előadója
  • A magyarpalatkai sűrű magyar egyéni megalkotója
  • A magyarpalatkai sűrű magyar újraalkotója
  • Codoba Martin Florin  táncának hiteles előadója

A vetélkedő élő népzenével zajlott, amelyről a Magyarpalatkai Banda gondoskodott.

A Legényesverseny célja a különböző tájegységek legényes táncfolyamatainak stílus- és motívumhű előadása, valamint ezen táncfolyamatok improvizálása. Az idei vetélkedő kötelező folyamatát a magyarpalatkai Codoba Florin tánca ihlette. A versenyzőknek pedig a szabadon választott táncuk során a magyarpalatkai korcsos és sűrű magyar táncokból kellett szabad improvizációt bemutatniuk. A program lehetőséget nyújtott a versenyzők számára a magyarpalatkai adatközlővel találkozni, akinek a saját maga által megalkotott legényest kellett értékelnie a résztvevő fiatalok előadásában.

A vetélkedő költségeit az elnyert két pályázati támogatásból, a Bethlen Gábor Alaptól és a Communitas Alapítványtól kapott támogatásból finanszíroztuk.

A Communitas Alapítvány által nyújtott támogatás lehetővé tette egy beszámoló rövidfilm elkészítését, ami a vetélkedő fergeteges hangulatába nyújt betekintést.  A Bethlen Gábor Alap által nyújtott támogatásból pedig a zsűritagok tiszteletdíjait, valamint a díjazottak pénzjutalmait sikerült finanszíroznunk.

A legényesversenyre 18 fiatal jelentkezett, a résztvevők életkora 11 és 19 év között mozgott. A versenyt egy közel 200 főt számláló közönség követte végig, bíztatva a versenyzőket. A díjkiosztóra a Hagyományőrzők Gálája keretében került sor, így a résztvevők a Sepsi Aréna nagyszínpadán is bemutathatták a betanult táncokat, megközelítőleg 2000 fős közönség előtt.

A legényesverseny 9. kiadása nagy érdeklődésnek örvendett, úgy a versenyzők számát, mint a résztvevő nézőközönség számát illetően.

A Székelyföldi Legényesverseny és Népzene- és Néptánctalálkozó összekapcsolása jó ötletnek bizonyult, ugyanis a két esemény kölcsönösen erősítette egymást. A találkozó nagyobb láthatóságot és népszerűséget biztosított a versenynek, a verseny pedig egy színvonalas, izgalmas színfolttal gazdagította a találkozó programkínálatát.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatását.

A IX. Székelyföldi Legényesverseny megvalósulását a Bethlen Gábor Alap és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatta a Communitas Alapítványon keresztül.
magnifiercrosschevron-down