Raport despre Concursul de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, ed. IX.

2023. decembrie 8.


La cea de-a noua ediție a concursului, organizat de către Fundația Lajtha László și Ansamblul de Dansuri Trei Scaune, s-au înscris în total 18 tineri.

Concursul a avut loc în cadrul celei de-a 33-a ediții a Întâlnirii Muzicii și Dansului Popular, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la Arena Sepsi. Concursul s-a desfășurat în Sala de Dans a Arenei între orele 11:00 și 13:30, concurenții au avut de prezentat un dans obligatoriu și unul opțional în fața unui juriu profesionist. Festivitatea de premiere a concursului a avut loc în cadrul Galei Păstrătorilor de Tradiții, la ora 19:00, astfel încât tinerii concurenți s-au putut prezenta în fața publicului numeros al festivalului pe scena principală a Arenei Sepsi.

Cea de-a noua ediție a concursului s-a axat pe dansurile feciorești din Câmpia Transilvaniei, dansul obligatoriu fiind dansul corcesc maghiar al lui Codoba Florin din Pălatca. Evenimentul a fost extrem de popular, atât în rândul concurenților participanți, cât și al publicului interesat.

În total, 18 tineri s-au înscris în concurs, provenind din următoarele localități: Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Feliceni (județul Harghita), Teleac (județul Harghita), Sighișoara, Târgu Mureș, Berghia (județul Mureș), Dâmbău (județul Mureș) și Livezeni (județul Mureș).

O particularitate a concursului din 2023 a fost faptul că însuși Codoba Florin a fost membru al juriului profesionist, care a trebuit să judece performanțele tinerilor din concurs, iar concurenții au avut ocazia de a-l întâlni pe maestru.

Următoarele 9 premii au fost acordate celor mai îndemânatici concurenți:

  • Marele premiu- Dansatorul fecioresc al anului: Ágoston Tamás
  • Interpretul autentic al dansului corcesc din Pălatca: Bajnoczki Zalán Domokos, Asztalos Milán
  • Creatorul individual al dansului corcesc din Pălatca: Szabó Lehel
  • Recreatorul dansului corcesc din Pălatca: Kakasi Dávid Róbert
  • Interpretul autentic al dansului dens maghiar din Pălatca: Papp Róbert
  • Creatorul individual al dansului dens maghiar din Pălatca: Kun Zsolt
  • Recreatorul dansului dens maghiar din Pălatca: Mocsel Hunor
  • Interpretul autentic al dansului lui Codoba Martin Florin: Szekeres Balázs

Concursul a fost acompaniat de muzică populară live, asigurată de Banda Pălatca.


Scopul concursului este de a interpreta dansurile feciorești din diferite regiuni într-un mod stilistic și bazat pe motive, precum și de a improviza aceste dansuri. Dansul obligatoriu al concursului din acest an a fost inspirat de dansul lui Codoba Florin din Pălatca. Concurenții au mai trebuit să prezinte și o improvizație liberă din dansurile corcești și dense maghiare din Pălatca într-un dans ales de ei însuși. De asemenea, programul le-a oferit concurenților oportunitatea de a se întâlni cu păstrătorul de tradiții din Pălatca, care a trebuit să evalueze prestația tinerilor participanți.




Finanțarea din partea Fundației Communitas a făcut posibilă realizarea unui film aftermovie, care oferă o perspectivă asupra atmosferei antrenante a concursului.

La concursul au participat 18 tineri cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani. Un public de aproape 200 de persoane a urmărit concursul și i-a încurajat pe concurenți. Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul Galei Păstrătorilor de Tradiții, astfel încât participanții și-au putut prezenta dansurile pe scena principală a Arenei Sepsi, în fața unui public de aproximativ 2000 de persoane.

Combinarea Consursului de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc cu Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular s-a dovedit a fi o idee bună, deoarece cele două evenimente s-au consolidat reciproc. Întâlnirea a conferit mai multă vizibilitate și popularitate concursului, în timp ce concursul a adăugat o etapă de înaltă calitate și interesantă la programul întâlnirii. Toate aceste succese încurajează echipa de organizare să continue.

Mulțumim sprijinul acordat pentru Uniunea Democrată Maghiară din România și Fundația Communitas.

Concursul de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, ed. IX. a fost susținut de către Fundația Bethlen Gabor și UDMR prin Fundația Communitas
magnifiercrosschevron-down