La cea de-a noua ediție a concursului, organizat de către Fundația Lajtha László și Ansamblul de Dansuri Trei Scaune, s-au înscris în total 18 tineri.
Concursul a avut loc în cadrul celei de-a 33-a ediții a Întâlnirii Muzicii și Dansului Popular, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la Arena Sepsi. Concursul s-a desfășurat în Sala de Dans a Arenei între orele 11:00 și 13:30, concurenții au avut de prezentat un dans obligatoriu și unul opțional în fața unui juriu profesionist. Festivitatea de premiere a concursului a avut loc în cadrul Galei Păstrătorilor de Tradiții, la ora 19:00, astfel încât tinerii concurenți s-au putut prezenta în fața publicului numeros al festivalului pe scena principală a Arenei Sepsi.
Cea de-a noua ediție a concursului s-a axat pe dansurile feciorești din Câmpia Transilvaniei, dansul obligatoriu fiind dansul corcesc maghiar al lui Codoba Florin din Pălatca. Evenimentul a fost extrem de popular, atât în rândul concurenților participanți, cât și al publicului interesat.
În total, 18 tineri s-au înscris în concurs, provenind din următoarele localități: Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Feliceni (județul Harghita), Teleac (județul Harghita), Sighișoara, Târgu Mureș, Berghia (județul Mureș), Dâmbău (județul Mureș) și Livezeni (județul Mureș).
O particularitate a concursului din 2023 a fost faptul că însuși Codoba Florin a fost membru al juriului profesionist, care a trebuit să judece performanțele tinerilor din concurs, iar concurenții au avut ocazia de a-l întâlni pe maestru.
Următoarele 9 premii au fost acordate celor mai îndemânatici concurenți:
Concursul a fost acompaniat de muzică populară live, asigurată de Banda Pălatca.
Scopul concursului este de a interpreta dansurile feciorești din diferite regiuni într-un mod stilistic și bazat pe motive, precum și de a improviza aceste dansuri. Dansul obligatoriu al concursului din acest an a fost inspirat de dansul lui Codoba Florin din Pălatca. Concurenții au mai trebuit să prezinte și o improvizație liberă din dansurile corcești și dense maghiare din Pălatca într-un dans ales de ei însuși. De asemenea, programul le-a oferit concurenților oportunitatea de a se întâlni cu păstrătorul de tradiții din Pălatca, care a trebuit să evalueze prestația tinerilor participanți.
Finanțarea din partea Fundației Communitas a făcut posibilă realizarea unui film aftermovie, care oferă o perspectivă asupra atmosferei antrenante a concursului.
La concursul au participat 18 tineri cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani. Un public de aproape 200 de persoane a urmărit concursul și i-a încurajat pe concurenți. Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul Galei Păstrătorilor de Tradiții, astfel încât participanții și-au putut prezenta dansurile pe scena principală a Arenei Sepsi, în fața unui public de aproximativ 2000 de persoane.
Combinarea Consursului de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc cu Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular s-a dovedit a fi o idee bună, deoarece cele două evenimente s-au consolidat reciproc. Întâlnirea a conferit mai multă vizibilitate și popularitate concursului, în timp ce concursul a adăugat o etapă de înaltă calitate și interesantă la programul întâlnirii. Toate aceste succese încurajează echipa de organizare să continue.
Mulțumim sprijinul acordat pentru Uniunea Democrată Maghiară din România și Fundația Communitas.