Fundaţia „Lajtha László”

Fundația Lajtha László a fost fondată în 1992 ca instituție independentă și apolitică și are ca scop preservarea culturii folclorice din Transilvania.

Fundația și-a propus să deschidă publicului larg cultura specifică populară autentică din Transilvania și Moldova, în special cântecele, muzica și dansurile populare prin organizarea si susținerea unor programe de includere a tinerilor din orașe in această cultură.

Priorități permanente : susținerea mișcării „Casei dansului popular”, mișcare pornită în anii 70 în România; susținerea programelor extrabugetare ale Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune” –  Háromszék (proiecte culturale și artistice), culegerea și arhivarea culturii populare vii, muzică și dans popular autentic; programe educaționale pentru tineri prin susținerea ansamblului de dansuri de copii „Százlábúak” și fratele mai mic al acestuia „Százlábacskák” (cele două grupuri sunt deja invitați obișnuiți la festivaluri, participă în fiecare an la o tăbără dedicată creației și autocunoașterii în zona Ghimeșului).

Fundația de asemenea organizează anual două evenimente de anvergură internațională: Întâlnirile Muzicii și Dansului popular din Sfântu Ghoerghe , Tabăra de Folclor Țigănesc din Comandău .

Întâlnirile Muzicii şi Dansului Popular este un festival cultural care se concentrează asupra mobilitatăţii culturale naţionale şi internaţionale, deschiderea culturii şi a valorilor specifice acestei regiuni către publicul larg.

Publicul are posibilitatea să comunice, să înveţe direct de la aceşti oameni simpli, modeşti dar plini de viaţă, cu o cultură care a străbătut generaţii şi secole.
Întâlnirile Muzicii şi Dansului este primul festival de acest gen în Transilvania, organizat din anii ’90, cu o participare activă naţională şi internaţională atât din partea invitaţilor, cât şi din partea participanţilor.

Publicul are posibilitatea să comunice, să înveţe direct de la însuși păstrătorii tradițiilor reprezentate de diferite zone etnografice din Transilvania, oameni simpli, modeşti dar plini de viaţă, cu o cultură care a străbătut generaţii şi secole.

Întâlnirile Muzicii şi Dansului este primul festival de acest gen în Transilvania, organizat din anii ’90, cu o participare activă naţională şi internaţională atât din partea invitaţilor, cât şi din partea participanţilor.

Tabăra de Folclor Țigănesc din Comandău, organizată prima dată în 1999 este o manifestare a multiculturaliăț și toleranței. Tabăra a fost înființată cu obiectivul general de a face mai cunoscută cultura țigănească, de a populariza muzica și dansurile populare specifice acestei etnii, neînțelese şi neacceptate de majoritatea societăţii de azi. Tabăra și-a propus să fie un loc comun unde se pot întâlni diferite culturi, diferite oameni, diferite mentalități, tradiții și inovații sub egida dansului, un mediu unde participanții timp de o săptămână trăiesc practic împreună cu muzicieni şi dansatori rromi, avînd astfel posibilitatea de a cunoaște si a inţelege modul de trai al acestei etnii.