Turnén a Mundruc és a Két kezem...

2018. május 11.

Mundruc című táncszínházi előadásunkkal turnézunk május 14-18. között. A turnét megelőzően pedig több programmal leszünk vendégei a IV. Székely Fesztiválnak május 12-én Budapesten.

Frissítés [2018.05.16]: A Háromszék Táncegyüttes előadása Maglódon technikai okok miatt elmarad! Köszönjük a megértést.

Május 14-18. között két erdélyi és három magyarországi településen lépünk színpadra a Mundruc című táncszínházi előadással. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló turné keretében Nagybányán, Nagykárolyban, Nyírbátoron, Maglódon és Kiskunmajsán mutatjuk be a produkciót:

• május 14., 19:00 – Nagybánya, Városi Színház
• május 15., 19:00 – Nagykároly, Városi Színház
• május 16., 19:00 – Nyírbátor, Nyírbátori Kulturális Központ
• május 17., 19:00 – Maglód, MagHáz Művelődési Ház - Technikai okok miatt elmarad!
• május 18., 19:00 – Kiskunmajsa, Konecsni György Kulturális Központ

A Könczei Árpád rendezésében készült előadás a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és Martin Györgynek állít emléket. A Nádas menti, vistai Mátyás István Mundrucot (1911-1977) az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadójaként tartják számon. 36 év alatt, harminc éves korától haláláig összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. „Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére. És bátran kijelenhetjük, hogy nem valószínű, hogy valaha is túlszárnyalja a gyűjtés, a kutatás ezt a mennyiséget és minőséget.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

Közismert a Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat, nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. Az előadásban Mundruc alakját Melles Endre, a Martin Györgyét pedig Márton Csaba formálja. A rendező igyekszik a Nádas mentét, Vistát is megidézni, a környezetet, ahol megszületett a kalotaszegi legényes kiemelkedő alkotója. Az előadás forgatókönyvét, zenei szerkesztését, díszlettervét, ahogyan a rendezést és koreográfiát is Könczei Árpád jegyzi, jelmeztervező Fülöp Hajnalka, táncoktató Kádár Ignác, művészeti munkatársak Melles Endre és Tekeres Gizella, díszletkészítő Zayzon Ádám. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara és a Heveder zenekar.

A turnét megelőzően társulatunk május 12-én a budapesti Millenárison megrendezett IV. Székely Fesztiválnak lesz vendége. Kovászna megye képviseletében délelőtt 11 órától Tücsöklakodalom címmel tartunk táncos-zenés gyermekfoglalkozást, 16:30-tól a Heveder zenekar és Erőss Judit népzenei koncertjére kerül sor, 19:30-tól pedig az Ivácson László rendezésében készült Két kezem forgatta, szívem táncoltatta c. folklórelőadást mutatjuk be a fesztivál nagyszínpadán.

A nagysikerű folklórelőadással másnap, május 13-án 17 órától Hajdúbagoson is színpadra lépünk a helyi Művelődési Házban. A produkció a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világába kalauzolja el a közönséget. Az előadás koreográfusai Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Furik Rita (ő a produkció jelmeztervezője is), Richtarcsík Mihály, zenei szerkesztő Fazakas Levente, a rendező-koreográfus pedig Ivácson László. A produkcióban gyimesi, moldvai, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi és felvidéki táncokat mutatnak be, egy női sorssal vonva párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.

A Mundruc c. előadás turnéját támogatták:

 

magnifiercrosschevron-down