Quiz despre folclor pentru elevi
Straturi istorice ale patrimoniului de dans maghiar
Istoria dansurilor europene, de la dansurile rituale străvechi până la formele actuale de mișcare din cluburile de noapte, a urmat o cale foarte lungă și ciudată, care a fost similară la început, dar care, după un timp, a deviat de tot ceea ce s-a întâmplat pe alte continente. Aici s-a dezvoltat de-a lungul timpului o cultură a dansului foarte colorată și bogată, care a călătorit de mai multe ori în jurul bătrânului continent pe aripile stilurilor și modelor istorico-artistice, îmbogățindu-se peste tot, și care, în mare parte a supraviețuit în mod miraculos în tradiția populară a Bazinului Carpatic până astăzi, mult mai bogată decât oriunde altundeva.
În plus, bineînțeles, dansurile noastre nu sunt doar amprenta modei europene, ci încorporează și moștenirea pe care noi și ceilalți călători care ne-au urmat am adus-o din Asia. Pe lângă acestea și alte elemente proprii foarte semnificative, dansurile noastre au căpătat un caracter unic al Bazinului Carpatic, fiind modelate și dezvoltate de-a lungul timpului în funcție de nevoile comunității noastre, deoarece nu mai erau cultivate de alte popoare, ci doar de noi. Avem, de asemenea, dansuri care au fost create în mod conștient de către creatorii de muzică și dans maghiari din epoca romantică, în special în scopul exprimării naționale maghiare, și care au fost apoi rafinate de către dansatori în funcție de propriul gust de-a lungul generațiilor. În plus, noi, ungurii, am inventat casa dansului popular în urmă cu cincizeci de ani, ca o modalitate de a transmite întreaga cultură de dans popular într-un mediu urban modern, care este acum cunoscută în întreaga lume și pe care tot mai mulți oameni încearcă să o învețe de la noi.
Spectacolul nostru este o colecție etnografică interactivă, proaspătă și plină de viață, care nu numai că prezintă dansurile populare mai vechi și mai noi păstrate de poporul maghiar, dar abordează și originile acestor dansuri, motivele dezvoltării lor și schimbările, nivel cu nivel.
Elevii sunt invitați să se alăture turului virtual al muzeului cu ajutorul telefoanelor lor inteligente și să participe la un joc captivant.
În timpul prezentării noastre vom vizita următoarele săli:
Coregrafi: Farkas Tamás m.v., Farkas Ágnes m.v., Melles Endre, Tekeres Gizella
Montaj muzical: Fazakas Levente
Consultant profesional: Kádár Elemér
Regizor-coregraf: Ivácson László
Trupa de dans: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Balla Gergely, Both Eszter, Gere Csaba, Gere Gabriella, Fazakas Mónika, Fülöp Zoltán-József, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Márton Csaba, Márton Edina-Emőke, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka-Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Szvinyuk Sándor, Vass Tünde, Vitályos Dorottya
Solist vocal: Erőss Judit
Soliști-instrumentiști: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György
Sunet: Kelemen István, Vajda Attila
Lumini: Bedőházi Alpár
Personal scenă: Fegyver Botond, Maksai Gábor
Garderobieri: Kis Gabriella, Para Kinga
Regizor culise: Karácsony Endre
Maeștrii dans: Tekeres Gizella, Melles Endre
Șef orchestra: Fazakas Levente
Director artistic: Ivácson László
Secretar literar: Szőcs Ildikó
Referent artistick: Szilágyi László Béla, Tusa Adorján
Șef administrativ: Kátai Jocó
Director adjunct: Sipos Noémi
Director: Virág Endre
Afiș design: Kusztos Attila
Premieră:
Mai multe spectacole organizate în Studioul de Dans Háromszék: