Évadnyitó előadás a Főtéren - Két kezem forgatta, szívem táncoltatta

2016. augusztus 31.

A Háromszék Táncegyüttes évadnyitó előadására szeptember 6-án (kedd) 20 órától kerül sor Sepsiszentgyörgy Főterén, a "Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít" program keretében.

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta folklórműsorral kezdi új évadát a Háromszék Táncegyüttes. Az évadnyitó előadásra szeptember 6-án, kedden 20 órától kerül sor Sepsiszentgyörgy Főterén. Az előadásra a belépés ingyenes.

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni.
Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók. Hogyan láthatja magát a hagyományos társadalomban felnövő kislány, menyasszony, asszony és hogyan látják őt a többiek? Van-e boldogság a gyermekkor tiszta világa után, van-e boldogság a szerelem megtalálása után? Mi az, ami az utat megtölti tartalommal, a költő szavait parafrazálva: át tudjuk-e vinni a szerelmet a túlsó partra? Végül, de nem utolsó sorban, át tudjuk-e adni értékrendünket a következő generációknak?

KOREOGRÁFIÁK

  • Kocsis Enikő, Fitos Dezső: Az élet kapujában (moldvai és gyimesi táncok)
  • Ivácson László: „Édesanyám karján nevelt engemet...” (sóvidéki táncok)
  • Busai Norbert, Busai Zsuzsanna: „Virágos a fa teteje, koszorús a leány feje...”
    (györgyfalvi táncok)
  • Kádár Ignác: Az úton (vajdaszentiványi táncok)
  • Furik Rita, Richtarcsík Mihály: Epilógus (felvidéki táncok)

ALKOTÓK
Koreográfusok: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Furik Rita, Richtarcsík Mihály
Zenei szerkesztő: Fazakas Levente
Jelmeztervező: Furik Rita
Rendező, koreográfus, látványterv: Ivácson László

TÁNCKAR: Dombi Rózsa, Keresztes Gabriella, Pilinger Mónika, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Vajda Katalin, Virág Imola, Váradi Ágnes, Ádám Júlia,  Melles Endre, Márton Csaba, Pável Hunor-Mihály, Gere Csaba, Törő Bence, Gidró Roland, Portik Norbert, Lupuly Jakab, Kiss Adorján

HEVEDER ZENEKAR: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György
ÉNEK: Erőss Judit

Az előadásra rossz idő esetén szeptember 7-én 20 órától kerül sor a Főtéren. 
Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Háromszék Táncegyüttes.

magnifiercrosschevron-down