Áprilisi eseményeink

2018. április 4.

Színes és tartalmas programokkal készülünk április folyamán! Az újra műsorra tűzött Két kezem forgatta, szívem táncoltatta és a Mundruc című produkciók mellett, természetesen az AranyAsszonyok című rituális folklórelőadásunk is látható lesz. Nem utolsó sorban a Maros Művészegyüttes vendégjátékára is sor kerül, és persze nem maradnak el a különböző kiszállások sem.

Ebben a hónapban két ízben is műsorra tűzzük a Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális folklórelőadást. Az érdeklődők április 4-én és 23-án is megnézhetik a produkciót, mindkét alkalommal este 7 órától a Háromszék Táncstúdióban. De áprilisban újra látható lesz a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórműsorunk is, amellyel a hónap folyamán több erdélyi településre, Csíkkarcfalvára, Négyfaluba és Kovásznára is ellátogatunk:

Csíkkarcfalva – április 10., 19:00 óra, Művelődési Ház
Négyfalu – április 11., 19:00 óra, Multikulturális Központ
Kovászna – április 12., 18:30 óra, Városi Művelődési Ház

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című hagyományos folklórelőadás koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb mai napig megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni. Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.

  • Táncház

A hónap folyamán több alkalommal is lesz táncház, legközelebb április 6-án, pénteken este 9 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában, majd a hónap vége felé, egész pontosan 27-én és 28-án a már hagyományossá vált Szent György-napi táncházakra is sor kerül. Az est házigazdái Ádám Júlia és Melles Endre lesznek, illetve ez alkalommal is a Heveder zenekar és a Folker együttes muzsikál. A táncházban táncoktatás is lesz, a házigazdák által tanított anyag az aktuálisan húzott táncrendhez igazodik az este folyamán.

  • Vendégjátékkal érkezik a Maros Művészegyüttes

Április 17-én és 18-án Sepsiszentgyörgyre látogat a Maros Művészegyüttes a Szép Palkó című gyerekelőadásával. A sokak által ismert népmese feldolgozását összesen négyszer játssza a marosvásárhelyi társulat. A produkció április 17-én és 18-án is két-két alkalommal, délelőtt 10 és déli 12 órától lesz látható a Tamási Áron Színház nagytermében.

 Az erdélyi gyerek és felnőtt közönség által egyaránt ismert népmesét többek közt Benedek Elek köteteiben is olvashatjuk, ő már 1901-ben megjelentette összeállításában. Mindez mellett, az erdélyi gyűjtők meséskönyveiben is rendre találkozhatunk Palkó történetével, hiszen mi tagadás, egy valóban közismert és örökzöld meséről van szó.

A Maros Művészegyüttes produkciójában a Szép Palkó cselekményét túlnyomó részt táncban mesélik el az alkotók, viszont a főszereplők prózai szövegeket is használnak. Az előadás dramaturgiailag követi a történetet, a zene kiegészíti a tartalmat és a mozgásanyagot. Ezeknek, valamint az élő zene erejének, a megszólaltatott népdaloknak, illetve a látványos jelmezeknek és díszletnek köszönhetően, végül egy egységes kerek egésszé, vizualitásában és hangzásában is egyedi a produkcióvá válik a Maros Művészegyüttes előadása.

Rendező-koreográfus: Varga János
Zene: Kelemen László
Díszlet és jelmez: Szélyes Andrea-Natália, Bíró Vilhelm
Zenekarvezető: Moldován-Horváth István
Tánckarvezetők: Nagy Levente-Lehel, Törzsök Zsuzsanna
Művészeti igazgató: Barabási Attila-Csaba

  • Mundruc Sepsiszentgyörgyön és Gyergyóremetén

Ebben a hónapban két alkalommal is játsszuk a Mundruc című táncszínházi előadásunkat. A sepsiszentgyörgyi közönséget április 17-én, este 7 órától várjuk a Háromszék Táncstúdióba, április 22-én pedig a gyergyóremetei  Balás Gábor Művelődési Központban mutatjuk be a Martin György emlékére készült produkciót.

"Negyven éve, 1977-ben hunyt el az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977). Mátyás István Mundruc páratlan tánctudásáról, virtuóz, rendkívül gazdag motívumkincsű legényes táncáról elsőként Molnár István készített filmfelvételt 1941-ben. Molnár István tanítványa, Martin György (1932-1983) ennek hatására kezdett el Mátyás István legényesével foglalkozni. (...)

Közismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. (...)

Mátyás Istvántól 36 év alatt (1941-1977), harminc éves korától haláláig összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére."

(Könczei Árpád)

Felhívjuk kedves közönségünk figyelmét, hogy márciustól az online jegyvásárlás lehetősége is adott a Háromszék Táncegyüttes előadásaira: biletmaster.ro .

Az online lehetőség mellett, a sepsiszentgyörgyi előadásainkra jegyek a Kulturális Szervezőirodában is kaphatóak. Az iroda nyitva tartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával.
Telefonszám: 0267-312104.

magnifiercrosschevron-down