Spectacol nou după Imre Madách

2022. noiembrie 21.

Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune"- "Háromszék" pregătește un nou spectacol după "Tragedia omului" de Imre Madách, Tragedia este regizat și coregrafiat de Árpád Könczei.

Gândurile lui Árpád Könczei despre spectacol:

 „De ce?

”De ce cred că este posibil o coregrafie, un spectacol de dans din Tragedia lui Madách? Oare se poate exprima complexitatea și drama filosofică a textului lui Madách printr-o serie de elemente – muzică, dans, scenografie, film - sau condamnăm piesa la eșec, precum logica, negarea și raționamentul sever Luciferian, care găsește defect în orice?

Scriitorul, poetul și filozoful britanic Aldous Huxley a scris cel mai cunoscut roman al său distopic Brave New World în 1931. Romanul este plasat într-un viitor îndepărtat, imaginar: o societate perfect organizată, un sistem de caste științifice, liberul arbitru eradicat prin educație riguroasă, sexualitate deasupra familiei și servitudine făcută suportabilă cu ajutorul drogului perfect numit "Soma". În 1958, la douăzeci și șase de ani de la publicarea romanului din 1932, Huxley scrie următoarele într-o serie de eseuri intitulate Return to the Brave New World: "Predicțiile mele din 1931 se adeveresc mult mai repede decât mă așteptam". Huxley a murit în 1963, ce ar fi spus oare el despre prezentul nostru?

Studiul lui Huxley m-a orientat spre lucrările lui Madách Imre. Madách a avut o viziune similară asupra viitorului cu 100 de ani înaintea lui Huxley. Pe vremea lui Madách Londra era cea mai avansată societate din Europa și din lume, cu o putere industrială și economică monumentală. Totuși Tragedia lui Madách nu se sfârșește cu scena din Londra, propriul său prezent, ci în contemplarea asupra viitorului lui Adam și Eva. Scenele falanster, spațiul sau cu eschimoși sunt toate previziuni pesimiste, distopice ale căderii și distrugerii omului. Sunt convins că textele lui Madách pe care le folosim în spectacolul nostru de dans teatru - "Omul a devenit mai puternic decât Dumnezeu" - (Faraon), sunt încă valabile și relevante și astăzi. Da, acum se formează o nouă ordine, o lume nouă și curajoasă (brave new world), în care suntem vrăjiți cu frumoasele promisiuni, marile sloganuri: egalitate, fraternitate, libertate!. Prin spălarea creierului prezisă de Huxley ademenesc oamenii cu sloganuri și concepte care nu au fost niciodată respectate, cu scopul de a redirecționa masele în falanstere noi.

Intenția spectacolului este să fie o provocare pentru omul gânditor. Folosind mijloacele artei dansului (dans popular, dans contemporan, arta mișcării) producția pune întrebări despre relația dintre bărbat și femeie, relația dintre individ și mase, credință, iubire, libertate, competiție, fenomenul falanster și încearcă să ofere și răspunsuri. Fără trecut nu există viitor, spune Babits (*Babits Mihály), iar eu afirm că fără ideea viitorului nu avem viitor. Cu gândurile lui Madách: să luptăm și să credem!”

DISTRIBUȚIA

Domnul - Fazakas Tamás
Corul de îngeri - Iffiú Boróka, Kocsis Tekla, Kocsis Ünige, Kolcsár Zonga, Szilágyi Katalin, Vetró Bodoni Flóra
Adam – Márton Csaba
Eva – Márton Edina-Emőke
Lucifer – Melles Endre
Mama Pământ - Erőss Judit
Catulus – Kiss Adorján
Hippia – Ádám Júlia, Both Eszter
Cluvia – Podholiczky Rebeka Ráhel, Vass Tünde
Gladiatori - Portik Norbert, Szvinyuk Sándor
Apostolul Petru - Fazakas Levente
Helene – Lukács Réka
Robespierre – Portik Norbert
Saint-Just – Kiss Adorján
Marquis aristocrat - Fülöp Zoltán-József
Mama Evei - Lukács Réka
Cercetător/conducător falanster- Kocsis Lilla-Tünde
Doi eschimoși - Pável Hunor-Mihály, Szvinyuk Sándor

Sclavi, corul, eretici, prieteni, revoluționari, cetățeni, muncitori, studenți, locuitori ai falansteriei: – Ádám Júlia, Both Eszter, Fazakas Mónika, Gere Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Podholiczky Rebeka Ráhel, Vass Tünde, Vitályos Dorottya, Bakos Ernő, Balla Gergely, Fülöp Zoltán-József, Gere Csaba, Kiss Adorján, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert, Szvinyuk Sándor

Formația Heveder: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

Colaboratori la înregistrări: Árendás Péter, Bajna György, Fazakas Albert, Fazakas Levente, Kertész János, ifj. Koszorús Kálmán, Könczei Árpád, Liber Róbert, Papp István Gázsa, Péter János, Réman Zoltán, Szilágyi László
Post-producție: Kertész Huba

Creatori:
Dramaturg: Kozma András
Asistent coregraf: Melles Endre
Asistent coregraf, maestru de balet: Cseke Ágnes
Asistent designer de costume: Csüdöm Eszter
Maestru accesorii: Zayzon Ádám
Operator: László Barna
Colaborator artistic, coregraf: ifj. Zsuráfszky Zoltán, Harangozó-díjas
Scenograf și designer de costume: Balázs Gyöngyi
Compozitor, regizor- coregraf: Könczei Árpád Harangozó-díjas

Afiș design: Kusztos Attila

Regizor culise: Karácsony Endre
Lumini: Bedőházi Alpár
Sunet: Szanday Csongor
Personal scenă: Fegyver Botond, Maksai Gábor, Vajda Attila
Garderobieri: Kis Gabriella, Para Kinga
Creatori de costume: Antal Mónika, Sipos- Ferencz Malvin
Referenți artistici: Szilágyi László Béla, Tusa Adorján
Secretar literar: Szőcs Ildikó
Șef administrativ: Kátai Jocó
Maestru dans: Tekeres Gizella, Melles Endre
Șef orchestră: Fazakas Levente
Director artistic: Ivácson László
Director adjunct: Sipos Noémi
Director: Virág Endre

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani!

Premieră: 6 decembrie 2022, ora 19:00 - Teatrul Tamási Áron , Sala Mare
Spectacolul următor: 7 decembrie, ora 19:00 - Teatrul Tamási Áron , Sala Mare

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate de la Casa de Bilete din centru.
Programul de funcționare al Biroului: luni și miercuri între orele 08.00 și 16.00, marți și joi între orele 08.00 și 18.00, vineri între orele 08.00 și 15.00, și cu o oră înainte de spectacole. Număr de telefon: 0267-312104.

Întreținătorul oficial al Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” - „Háromszék” este:
Noul spectacol a fost sprijinit de:
magnifiercrosschevron-down