Sikeres évadot zárt a Háromszék Táncegyüttes

2019. iulie 17.

Számtalan kiszállás, több nemzetközi turné és két új bemutató is színesítette a Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" 2018/2019-es évadát. Az elmúlt tíz hónap során összesen 101 alkalommal állt színpadra a társulat, melyek közül 20 esetben az ország határain túl is népszerűsítette az erdélyi folklór sokszínűségét.

Vágják az erdei utat… – új folklórműsorral jelentkezett a Háromszék Táncegyüttes

Öt év, nyolc táncszínházi produkció, valamint két gyermekelőadás premierje után, szeptember közepén, az évad első bemutatójaként ismét hagyományos folklórműsort állított színpadra az együttes. Az Ivácson László által rendezett Vágják az erdei utat… című produkció az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel.

„A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt. Száz évet vissza az időben.” – olvasható a szinopszisban.

A Vágják az erdei utat… című folklórműsor sikerét igazolja, hogy a szeptemberi bemutató óta összesen 37 alkalommal játszotta a társulat ezt az előadást, így határozottan az évad legsikeresebbnek mondható produkciójáról van szó. A számtalan belföldi kiszállás mellett, a helyi közönség is gyakorta láthatta a darabot, de az országhatárokon túlra is sikerült eljuttatni az első világháború hangulatát idéző és a korszak folklorisztikai jelentőségét hangsúlyozó előadást. Ráadásul a műsor sikerét méltán igazolja az is, hogy március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Magyarság Házában teltház előtt, állótapssal üdvözölték az Ivácson László rendezte produkciót.

Jelent a Világhírű Reveder előadásból. Fotó: Háromszék Táncegyüttes
Világhírű Redever – táncjáték gyerekeknek (és nem csak)

A 2018/2019-es évad második bemutatójaként február 26-án újabb gyerekeknek szánt produkciót mutatott be a Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune". A Faimosul Redever című táncjáték Molnár Szabolcs, Fazakas Misi és László Csaba alkotói szándékát foglalja össze.

„A Háromszék Táncegyüttes gyerekelőadásainál most már egyfajta védjeggyé vált, hogy interakcióval szólítjuk meg a legkisebbeket. Én személy szerint nagyon fontosnak tartom az ilyen típusú előadásokat, hiszen azt gondolom, hogy a tánc hihetetlenül alkalmas arra, hogy megszólítsa őket, illetve úgy vélem, hogy nagyon sok gyerek a bábszínház után ezen produkciók révén kerülhet és maradhat a színház közelében.” – nyilatkozta Fazakas Misi társrendező a bemutató előtti időszakban.

Bár az említett táncjáték csak az évad második felében volt bemutatva, hiánypótló jellegét és jogos népszerűségét igazolja, hogy ilyen rövid idő alatt is mintegy 22 alkalommal tűzte műsorra az együttes. Nem utolsó sorban egy májusi kiszállássorozat keretében a megye különböző településein élő közönséghez is sikerült eljuttatni a kedvelt gyerekelőadást.

Számok és adatok

A Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" a 2018/2019-es évadban összesen 101 lépett színpadra, amelyek közt a két új bemutató mellett további műsoron tartott produkciók is szerepeltek. Így a mindenkori közönség a már említett Vágják az erdei utat… și Faimosul Redever című darabokon túl, az előző évadban bemutatott Femeile de aur című rituális folklórelőadást, valamint a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Mundruc și Ban de noroc című előadásokat is láthatta az elmúlt tíz hónap során.

Az együttes a különböző megyei, illetve az erdélyi helyszínek mellett a külföldi színpadokokon is gyakorta bemutatkozott, hiszen az évad során összesen 20 különböző határon túli településen lépett fel. A nemzetközi turnék alkalmával például Magyarországra, Ukrajnába és Szlovákiába is eljutott a társulat, így többek közt Ungváron, Zselízen, Budapesten, Budakalászon, Miskolcon, Egerben, Nyíregyházán, Pápán, Balatonakalin, Tiszakécskén és Győrben is láthatók voltak a Háromszékes előadások – több esetben neves táncfesztiválok és rangos rendezvények meghívottjaként.

Fontos mérföldköve volt a Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" idei évadjának az immár 30. alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular (NNT) is, amelyre november 9-én és 10-én került sor.

A rendezvény fő programsorának ez alkalommal rendhagyó módon a Sepsi Aréna adott otthont, ahol nemcsak a Kovászna megyei gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek mutatkozhattak be, hanem színpadra lépett a Magyar Állami Népi Együttes, gyermekkoncertet adott a Kolompos együttes, valamint ezúttal is több néprajzi tájegységről érkeztek hagyományőrző táncosok és zenészek. Mindezek mellett kézműves foglalkozások és gyermekjátékok is színesítették a programkínálatot. A nagy hagyománynak örvendő 30. NNT keretében a Székelyföldi Legényesverseny ötödik kiadását is sikerült lebonyolítani, illetve egy jótékonysági koncertre is sor került, amelyet idős adatközlő zenészek megsegítésére szerveztek. A találkozó programjain 806 fellépő és további 137 meghívott működött közre, a közönség körében pedig összesen 2014 látogatónak örvendhettek.

A Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" színes és színvonalas tevékenységét az évad folyamán Kovászna Megye Tanácsának állandó támogatása mellett a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatta pályázatok révén.

magnifiercrosschevron-down