FOLK HÉTVÉGE az Üsztürüvel

2015. ianuarie 29.

A Háromszék Táncegyüttes 25 éves fennállásának évfordulóját különböző rendezvényekkel ünnepeljük az évad folyamán, programjaink keretében pedig vendégeink lesznek olyan zenészek, zenekarok is, akik meghatározó színfoltot jelentettek társulatunk életében. Első meghívottaink az Üsztürü zenekar és Nyitrai Mariann, a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa a Hagyomány évében programsorozat keretében.

PROGRAM:

Február 6. (péntek), 18:00 - JELMEZKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
A kiállítást a Háromszék Táncegyüttes előadásainak jelmezeiből állítja össze Furik Rita és Henning János.
Helyszín: Háromszék Táncstúdió / előtér

Február 6. (péntek), 19:00 - A BANDA
Regizor- coregraf: Könczei Árpád
Helyszín: Háromszék Táncstúdió

Február 7. (szombat), 19:00 - ÜSZTÜRÜ-HEVEDER KONCERT
Közreműködik Nyitrai Mariann és Erőss Judit
Helyszín: Tamási Áron Színház / nagyterem

Február 7. (szombat), 21:00 - TÁNCHÁZ
Muzsikálnak az Üsztürü, a Heveder és a Folker zenekarok.
A házigazdák Melles Endre és Dombi Rózsa.
Helyszín: Tamási Áron Színház / előcsarnok

Jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók (telefonszám 0267-312104, nyitva tartás: hétfő–csütörtök 11.00–16.00, péntek 11.00–13.00).

Az Üsztürü zenekarról

1992 tavaszán két mérnökhallgató diák, a bőgős Szász Lőrinc és kontrás öccse József, valamint a még gimnazista Major Levente prímás és Könczei Csongor kontrás a kolozsvári Bogáncs néptáncegyüttes lengyelországi előadássorozatának zenészeiként egy-két pohár bor megszerzését egy zenekar megalapításában látta.  Az értékes nedűt elfogyasztva Kallós Zoltán javaslatára, a Pörű és Üsztürü közül az utóbbit öltötték magukra, és még ha furcsán is állott még akkor rajtuk, ide s tova 20 éve hordják e gúnyát és nem nőtték ki, nem dobták el. Nem, mert annak varázs ereje van. Átitatva van azon nagyszerű erdélyi emberek szellemiségeivel, akikkel találkozva testközelben megélhették az ember természethez való közelségét úgy a zenében, táncban, az egymásra való ráhangolódásban, mint a hétköznapi élet sokszor bonyolultnak tűnő kihívásaira adott megdöbbentően egyszerű válaszaikban, ráadásul mindezt a felnőtté válásuk meghatározó korszakában.

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes (akkor még Háromszék Állami Népi Együttes) kísérőzenekaraként, Moldován Horváth István prímással kiegészülve sem tágítottak eredeti hozzáállásukon: keresni és gyakorlatban is megélni minden vonásban, a lószőr rézhúrokon való suhanása által a tájegységenkénti közösségekre jellemző teljességet. Hiszen állításuk szerint "nem az egyén villámötletei tehetik csodálatossá, teljessé az életet, hanem az egymásra való figyelés tudatos vagy akár tudattalan választása és annak mélysége. Így csiszolódhattak gyémánttá, igazi példatárakat is szolgálva az utókor számára a különböző közösségek kifejezés-kultúrái."

Amellett, hogy napjainkban a világ legkülönbözőbb előadó-művészetei érhetőek el gombnyomásra akár az otthoni fotelbe süppedve, az Üsztürü cselekvésre invitálja a mai kor fiatalságát az "örök ifjak" és a népi kultúrában már jártas érdeklődőkön felül, hiszen mindig és mindig új erővel és életkedvvel képes megajándékozni minket a népi bölcsesség és hagyomány által kialakított kifejezés-kultúra. Az emberi érzelmek felszabadításának e ránk szabott műfaja a modernnek nevezett korban is újra és újra képes bizonyítani korszerűségét és aktualitását - egyszerűsége, a fölösleges cicomáktól való tartózkodása és lényegre törő mivolta miatt.

A zenekar állandó tagjai : Moldován Horváth István - hegedű (Marosvásárhely), Major Levente István - hegedű (Kolozsvár), Szász József Árpád - brácsa, cimbalom (Korond), Szász Lőrinc - nagybőgő (Korond).

magnifiercrosschevron-down