Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune"- "Háromszék" încheie o stagiune de succes

2023. iunie 28.

Trei premiere, opt spectacole diferite, Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular, spectacole la țară, turnee naționale și internaționale, casele dansului popular au îmbogățit stagiunea 2022/2023.

În perioada 20-24 august, dansatorii noștri au participat din nou la 5 spectacole ale Marii Producții din Ținutul Secuiesc, "Ștefan, Regele". Am jucat în fața unui total de 13.500 de spectatori în Arena Sepsi.

Foto: Toró Attila

Aleea de Dans

Producția, care evocă coregrafii din spectacolele anterioare, a fost prezentată de două ori în această stagiune. Publicul a putut vedea spectacolul regizat de László Ivácson la Festivalul Zilelor Maghiare din Piața Mare din Baia Mare și la cel de-al IV-lea Festival al Deliciilor Dulci din Sfântu Gheorghe.

Foto: Kátai Jocó

Schimbare

Spectacolul reînnoit "Schimbare" cu o nouă distribuție a fost jucat de 7 ori în cadrul unui turneu național și internațional, precum și la Sfântu Gheorghe. De asemenea, am jucat în Târgu Mureș, Reghin, Cluj-Napoca, Tiszakécske, Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, vizitând renumitele regiuni viticole din Transilvania: Küküllő și zona Aiud. Prin intermediul culturii populare a naționalităților care trăiesc în zonă (maghiară, română, țigănească), am prezentat "viața viței de vie", diferitele etape de fabricare a vinului, precum și obiceiurile și sărbătorile populare legate de aceste ocazii. Totodată, au fost rememorate dansuri, cântece și muzică ale unor personalități celebre.

Foto: Kátai Jocó

Faimosul Redever

În septembrie, am relansat spectacolul nostru pentru copii, Faimosul Redever. Pe parcursul stagiunii, am încântat cel mai tânăr public de 16 ori. Pe lângă Sfântu Gheorghe, copiii i-au putut întâlni pe Redever, pe Regele Gyuri, pe prințese, pe Maestrul Lágyi, pe Albi și pe Levente la Odorheiu Secuiesc, la Miercurea Nirajului, la Cluj Napoca - la cea de-a 18-a ediție a Întâlnirii Muzicii și Dansului Popular din Cluj, la Orosháza, la Lajosmizse și la Lunca de Jos.

This image has an empty alt attribute; its file name is Rezhuron-1024x683.jpg

Foto: Kátai Jocó

Pe corzi

Cu spectacolul "Pe corzi" am colindat comorile folclorice ale celor mai frumoase peisaje din Transilvania prin dans și muzică, în jurul coardei de aramă a violonistului noastru, care dă titlul spectacolului. Melodiile interpretate pe coarda de aramă ne duc pe meleagurile Bucovinei, Ținutului Secuiesc, Mureșului Superioare, Mezőség și Kalotaszeg în limbajul muzicii populare, al dansului și cântecului popular.

În această stagiune am prezentat spectacolul nostru folcloric de 8 ori. În cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc, ed. 13. am dus spectacolul în 4 localități rurale și l-am prezentat și la Torda la Zilele Maghiare din Torda și la Mediaș în cadrul Programului Diaspora al Consiliului Județean Covasna. În noiembrie am jucat pentru publicul din Sibiu în cadrul celei de-a 17-a ediții a festivalului ARS HUNGARICA, iar în ianuarie am vizitat Suseni.

Foto: Kátai Jocó

Tragedie

Prima noastră premieră a stagiunii a avut loc în decembrie. În regia lui Árpád Könczei și bazată pe drama lui Imre Madách, Tragedia omului, am prezentat producția noastră de teatru-dans Tragedie pe 6 decembrie în sala principală a Teatrului Tamási Áron. Regizorul a intenționat ca spectacolul Tragedie să provoace reflecție. Folosind instrumentele dansului (dans popular, dans contemporan, artă a mișcării), el pune întrebări despre relația dintre bărbat și femeie, relația dintre individ și mase, credință, iubire, libertate, competiție și falansterie, și încearcă să găsească răspunsuri.

Cel mai jucat spectacol al acestei stagiuni a fost prezentat de 20 de ori: pe lângă Sfântu Gheorghe, a fost pus pe scenă în Baraolt, Tg. Secuiesc, Arad, Timișoara, Miercurea Ciuc, Reghin și Târgu Mureș.

A fost o mare onoare pentru noi să fim invitați la Festivalul Internațional de Teatru REFLEX5 cu spectacolul Tragedie, unde am putut să ne prezentăm în fața celor mai buni din domeniu pe 22 mai.

Foto: Kátai Jocó

Comoară de dansuri

Din ianuarie, am organizat spectacole cu producția studențească Tánckincs (Comoară de dansuri), în regia lui László Ivácson.

Spectacolul nostru este o colecție etnografică interactivă, proaspătă și plină de viață, care nu numai că prezintă dansurile populare mai vechi și mai noi păstrate de poporul maghiar, dar abordează și originile acestor dansuri, motivele dezvoltării și schimbărilor lor, de la un nivel la altul.

I-am invitat pe elevi la un joc captivant, în cadrul căruia se puteau alătura plimbării virtuale prin muzeu cu ajutorul smartphone-urilor lor. Am prezentat 13 spectacole organizate în această stagiune la Sfântu Gheorghe și Tg. Secuiesc.

Foto: Kátai Jocó

Vom trăi liber

Cea de-a doua premieră a stagiunii a avut loc în aprilie: spectacolul folcloric "Vom trăi liber", regizat de László Ivácson, care aduce un omagiu persoanei și operei lui Sándor Petőfi.

Producția se bazează pe legăturile lui Petőfi cu Transilvania. Spectacolul prezintă poetul, care s-a născut în zona de câmpie, și relația sa cu oamenii din Ținutul Secuiesc, schimbările de dispoziție din anii 1848-1949, entuziasmul și compasiunea care au apărut în urma evenimentelor curente. Petőfi și-a proclamat pretutindeni principiile republicane și a fost ferm în alimentarea focului revoluției. Poemele sale naționaliste sunt piese excelente ale liricii patriotice maghiare, care transmit mesajul că nu este suficient să iubești cu nesaț patria, ci că este necesar să o recreezi prin lupta pentru libertate.

În această stagiune am pus în scenă spectacolul de 11 ori, iar în afară de Sfântu Gheorghe am jucat în mai multe localități rurale: în Joseni, Ciucsângeorgiu, Covasna și Târgu Secuiesc.

Foto: Kátai Jocó

Acasă în patrie

Am încheiat stagiunea 2022/2023 cu un nou spectacol folcloric. În regia lui Máté Módos și Csilla Módosné Almási Berta Berta, spectacolul intitulat Acasă în patrie a avut premiera pe 16 și 18 iunie la Sfântu Gheorghe.

Cei doi tineri coregrafi invitați din Ungaria au dus publicul într-o călătorie în peisaje etnografice diferite de cele obișnuite. Dansurile și costumele autentice, în toată regula, ale diferitelor regiuni din Ungaria istorică au putut fi admirate în această producție. Publicul a putut vedea, de asemenea, dansuri din Somogy, sărituri în pereche, dansul sticlei, dans din Rimóc, dansul și valsul de la Visk, dansuluri din Bucovina, Nagypalád și verbunk din Szeghalom.

Am prezentat de 4 ori spectacolul nostru folcloric publicului din Sfântu Gheorghe, iar pe 20 iunie am încheiat stagiunea cu această producție.

Foto: Kátai Jocó

Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular, ed. 32.

După o pauză de doi ani, Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular a avut loc din nou în perioada 11-12 noiembrie 2022 la Sfântu Gheorghe. Evenimentul, organizat în comun de Ansamblul de Dansuri Trei Scaune și Fundația Lajtha László, a avut loc anul trecut pentru a 32-a oară.

Programul principal al întâlnirii din 2022 a fost găzduit din nou de Arena Sepsi pe 12 noiembrie, unde am așteptat toate vârstele cu un program bogat de evenimente. Mai multe generații de dansatori și muzicieni de muzică populară s-au prezentat în cadrul programului de gală. A avut loc cea de-a 8-a ediție a Concursului de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, spectacolul de costume Aurora Folkglamour, lecții de dans și de canto, proiecții de film, demonstrații instrumentale, un colț foto și o expoziție de fotografie. Au avut loc concerte incitante, inclusiv un concert de muzică populară "Rendek között, vonók mögött" și un concert susținut de Julcsi Paár și formația sa. Dimineața, 14 grupuri de dansuri populare pentru copii și aproape 400 de tineri au cântat pe scena principală a Arenei. Invitatul special a fost Ansamblul de Dansuri Duna. Trupa a prezentat publicului din Sfântu Gheorghe două spectacole: vineri a prezentat spectacolul "Șapte turnuri" la Teatrul Tamási Áron, iar sâmbătă a jucat "Dragostea noastră, Kalotaszeg" pe scena principală a Arenei din Sfântu Gheorghe. Întâlnirea din 2022 a atras aproape 3000 de vizitatori. 

Anul acesta, în perioada 10-11 noiembrie suntem nerăbdători să întâmpinăm publicul la cea de-a 33-a ediție a evenimentului nostru!

Foto: Kátai Jocó

Casa dansului popular

Împreună cu Fundația Lajtha László am organizat casa dansului popular în fiecare lună în Sfântu Gheorghe. În total de 12 ori tinerii pasionați de dansuri populare s-au adunat pentru a învăța dansuri noi și a se distra pe muzica ansamblului Folker și a formației Heveder.

În sezonul de casa dansului popular 2022/2023, artiștii noștri dansatori excelenți au găzduit pe rând evenimentele noastre de dans, oferind programe interesante, cursuri de dans popular și cântece populare pentru cei interesați de muzica și dansul popular.

După 81 de spectacole, luăm o pauză, ne vedem în august!

Ordonator principal de credite al Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune - Háromszék” este:
Sponsori:
magnifiercrosschevron-down