A MaszkUra

Az emberiség az idők kezdete óta a rítusokkal a természeti és természetfeletti jelenségek kifejezésében úgy akarja elmesélni (és befolyásolni) a dolgok menetét, hogy közben a rítusban résztvevők számára és önmaga számára is el kell határolni a hétköznapok arcát a kinyilatkoztatás, az isteni, természetfeletti igazságok és történések arcától: a maszk tehát kéz a kézben jár a rítussal.
Ilyenformán megkereshetjük a történelem előtti maszkjainkat: állatbőröket, halotti maszkokat és párhuzamba állíthatjuk mai népi gyermekjátékok és felnőtt dramatikus szokások de jellegzetesen városi kultúrjelenségekig mint a színház, az álarcosbál, vagy a nők haj-köröm-arcfestése, ahol már csak nyomokban találjuk meg az eredeti rítust, viszont ebben az eleve földtől elemelt közegben, ami a város, ugyanazok a mozgatórugók hajtják előre az eredeti rítust és az álarcosbál táncosait.

„Azt keresgéljük, hogy az ember miért bújt valaha állatbőrbe és a mai napig miért kényszerül arra, hogy elrejtse az arcát, magát valami mögé. És mivé válik az ember, ha elrejtette magát?
Ezért a műsorunk egy idilli állapottal indul: hogy valamikor miért bújt be az ember az állatbőrbe, aztán ugrunk egyet időben és a 20-21. századra kikristályosodott maszkos-dramatikus játékokon keresztül (Sóvidéki guzsalyas, Olténiai căluş, Mezőföldi Bolondok napja) keressük azt, hogy az embernek melyik az igazi fedetlen állapota, valódi énje: a maszkos vagy maszk nélküli.
Dansatori: Tőkés Zsolt, Vaszi Levente, Fülöp Csaba, Vajda Kati, Pilinger Mónika, Kisgyörgy Enikő, Csáki Csaba, Péter Előd, Kocsis Hunor, Tőkés Edit, Csákány Helga Katalin, Lukács Réka
Heveder zenekar: Fazakas Levente (hegedű), Molnár Szabolcs (hegedű), Fazakas Albert (brácsa), Szilágyi László (brácsa, harmonika), Bajna György (cselló, nagybőgő)
Énekel: Erőss Judit

Creatori:
Koreográfusok: Orza Călin, Ónodi Béla, Furik Rita, Gálber Attila
Zenei szerkesztő: Orbán Ferenc, Fazakas Levente
Jelmeztervező: Furik Rita
Szakmai munkatárs: Jánosi József
Teszt2

Bemutató időpontja: 2011. október 14.

Spectacole viitoare

magnifiercrosschevron-down