Elkezdődött a 2018/2019-es évadunk

2018. septembrie 6.

Idén ősszel sok szempontból mérföldkőnek számító évad veszi kezdetét a Háromszék Táncegyüttesnél. Öt év után újra folklórműsorral gazdagodik társulatunk repertoárja, novemberben jubilál a sepsiszentgyörgyi Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular (immár 30. kiadásához érkezik), nem utolsó sorban pedig minden eddiginél több turné és kiszállás szerepel intézményünk tervei között.

  • Tăiatul drumului forestier... premier

Szeptember 18-án, este 7 órától mutatjuk be együttesünk legújabb produkcióját. Az Ivácson László művészeti vezető által rendezett és koreografált folklórelőadás az első világháború erdélyi vonatkozásairól szól – természetesen a néptánc és a népzene nyelvén.

Premieră
szeptember 18., 19:00 óra - Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió
További előadások:
szeptember 19., 19:00 óra - Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió
szeptember 20., 19:00 óra - Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió
szeptember 23., 19:00 óra - Gyergyóremete, Balás Gábor Művelődési Központ
szeptember 24., 19:00 óra - Gyergyóditró, Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház

  • 30. Népzene- és Néptánctalálkozó

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány 2018. november 10-én harmincadik alkalommal szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozót, melynek keretében egész napos programsorozattal várjuk az érdeklődőket, illetve minden korosztályt igyekszünk megszólítani.

A találkozónak idén is kiemelt fénypontja lesz az esti gálaműsor, amelynek keretében idős hagyományőrző zenészek és táncosok lépnek majd színpadra, akik Erdély különböző néprajzi tájegységeiről érkeznek. Vendégünk lesz továbbá a Magyar Állami Népi Együttes,  megrendezésre kerül az V. Székelyföldi Legényesverseny, a délelőtt folyamán pedig színpadra lépnek a Kovászna megyei gyermek néptáncegyüttesek. Mindezen programok mellett szakmai előadásokkal kívánjuk méginkább emelni rendezvényük színvonalát.

  • Turnék és kiszállások

A Háromszék Táncegyüttes a 2018/2019-es évadban is műsoron tartja legkedveltebb előadásait, így például az Femeile de aurBanda, a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Mundruc, illetve a Ban de noroc című produkciókat is láthatják majd az erdélyi és a magyarországi nézők.

Október 3. és 5. között a Mundruc című táncszínházi előadást mutatjuk be az aradi, a tiszakécskei și budapesti közönségnek. A Könczei Árpád rendezte produkció Martin György néprajzkutató, illetve Mátyás István Mundruc adatközlő emléke előtt tiszteleg. Ugyancsak októberben kerül sor az Ivácson László rendezte Ban de noroc című gyerekelőadás turnéjára is, melynek keretében október 22. és 26. között többek közt NagykárolybaMiskolcra és Budakalászra is ellátogatnak a társulat tagjai.

Kiszállások és turnék tekintetében a november és a december is igencsak zsúfoltnak ígérkezik, hiszen míg november 15-én és 16-án Székelyudvarhelyen lesz látható a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórműsorunk, addig november 18. és 24. között egy nyugat-erdélyi és magyarországi turné keretében is látható lesz ezen produkció. És végül december első felében a Furik Rita által rendezett Femeile de aurat is turnéra visszük, a tervek szerint többek közt Temesváron és Szegeden is bemutatjuk a rituális folklórelőadást.

A turnékkal párhuzamosan, ugyancsak fontos mozzanata lesz az őszi időszaknak az immár tizennegyedik alkalommal megszervezendő Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója is, amelynek ebben az évben a Maros Művészegyüttes lesz a házigazdája, illetve amelyen társulatunk a Ban de noroc című mesejátékkal képviselteti magát.

A Háromszék Táncegyüttes sepsiszentgyörgyi előadásaira jegyeket a de la Casa de Bilete din centru, illetve a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatnak az érdeklődők.
Az iroda nyitva tartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Nr. de telefon: 0267-312104.v

magnifiercrosschevron-down