30. NNT | Az 5. Székelyföldi Legényesverseny díjazottai

2018. noiembrie 12.

A Lajtha László Alapítvány és a Háromszék Táncegyüttes által szervezett táncos vetélkedő történetének a legsikeresebb kiadása volt az 5. Székelyföldi Legényesverseny, amelyre összesen 18 fiatal nevezett be.

A verseny  30. jubileumi Népzene- és Néptánctalálkozó keretében került megrendezésre 2018. november 10-én, szombaton a Sepsi Arénában.  A legényesverseny az Aréna Táncháztermében zajlott 11:00 óra és 13:30 között, a versenyzők egy kötelező és egy szabadon választott táncofolyamatot kellett bemutatniuk a 6 tagú zsűri előtt. A  vetélkedő díjkiosztójára az Ifjú Tehetségek Műsorán került sor, így a versenyző fiatalok a fesztivál népes közönsége előtt is bemutatkozhattak a Sepsi Aréna nagyszínpadán.

A verseny idén a Küküllő menti legényes táncokra koncentrált, a kötelező táncanyag Gilyén Miklós küküllődombói hagyományőrző pontozója volt. A Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatásából megvalósuló esemény kiemelkedő népszerűségnek örvendett, úgy a résztvevő versenyzők, mint az érdeklődő közönség szempontjából.

Fotó © Toró Attila, Sepsiszentgyörgy.info

A vetélkedőre összesen 18 fiatal nevezett be, akik a következő településekről érkeztek: Kézdiszentkereszt, Csernáton, Vargyas, Sepsiszentgyörgy (Kovászna megye), Székelykeresztúr, Rugonfalva, Alsóboldogfalva (Hargita megye), Segesvár (Maros megye), Törökszentmiklós és Tiszafüred (Magyarország).

Az idei vetékedő különlegessége, hogy maga Gilyén Miklós is a szakmai zsűri tagja volt, akinek a saját maga által megalkotott legényest kellett értékelnie a résztvevő fiatalok előadásában, a versenyzőknek pedig alkalmunk nyílt személyesen is találkozni a Küküllő menti pontozó nagy mesterével. A díjkiosztón a versenyzőkkel együtt Gilyén Miklós bácsi is színpadra lépett, az Aréna nagyszínpadán együtt mutatták be a kötelező táncfolyamatot a hozzávetőlegesen 800 fős nézőközönségnek.

Az 5. Székelyföldi Legényesverseny díjazottjai:

 • Fődíj - Az év kiváló legényes táncosa: Kisgyörgy Máté (Sepsiszentgyörgy)
 • Gilyén Miklós táncának hiteles előadója:  Török István (Vargyas) és Someriu Zsolt (Segesvár)
 • Gilyén Miklós táncának újraalkotója: Cosmineanu Márk (Segesvár)
 • A legényes egyéni megformálója: Farkas-Forgács Jenő (Alsóboldogfalva)
 • Különdíj: Ágoston Tamás (Segesvár)
 • Közönségdíj: Gilyén Miklós küküllődombói hagyományőrző, A Népművészet Mestere

A szakmai zsűri tagjai: Gilyén Miklós, Farkas Tamás, Módos Máté, Varró Huba, Melles Endre, Tekeres Gizella. A vetélkedő élő népzenével zajlott, amelyről a szászcsávási zenészek és a Heveder zenekar tagja gondoskodtak.

Az  5. Székelyföldi Legényesverseny versenyzőinek listája:

 1. Ágoston Tamás, Segesvár
 2. Bekecs Sándor,  Tiszafüred
 3. Boldizsár Attila, Kézdiszentkereszt
 4. Busch-Szabó Tóbiás, Székelykeresztúr
 5. Cosmineanu Márk, Segesvár
 6. Farkas-Forgács Jenő,  Alsóboldogfalva
 7. Kecskés Gergő, Törökszentmiklós
 8. Kisgyörgy Máté, Sepsiszentgyörgy
 9. Koncz Attila, Székelykeresztúr
 10. László Szabolcs Attila, Rugonfalva
 11. Mátéfi Csaba, Alsóboldogfalva
 12. Mózes István, Segesvár
 13. Oláh Ghiurca Tamás, Csernáton
 14. Orbán Botond, Székelykeresztúr
 15. Orbán Ödön, Székelykeresztúr
 16. Pakó Levente, Csernáton
 17. Someriu Zsolt, Segesvár
 18. Török István,Vargyas

Az verseny létrejöttét Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap și Communitas Alapítvány támogatta.

magnifiercrosschevron-down