On the Banks of Tisza

Az Erdélyország az én hazám című műsor után a Háromszék Táncegyüttes újabb barangolásra hívja hagyományaikra, táncaikra kiváncsi nézőit. Ezúttal a Tisza-parti népek mindennapjait, ünnepeit, szokásait kísérő táncok, szokások elevenednek meg a színpadon.
A történet egy vásári jelenettel Tiszaháton indul, amikor az öreg citerás egy cigány gyermek kíséretében száll tutajra. Bodrogközbe érve egy tavaszi ünneplő párválasztó mulatságra figyelnek fel. Nyírség-Kunság vidékén színes cigánymulatságot követnek végig, majd a folyón lennebb ereszkedve, a jászsági betyárélet elevenedik meg az öreg citerás meséje nyomán. Tovább haladva egy bihari cuharé forgataga ragadja őket magával, innen érnek el útjuk végére, Dél-Alföldre, ahol eladják a leszállított fát.

Az előadás zenéjét Molnár Szabolcs állította össze, rendező-koreográfus Ivácson László, vendég koreográfusok: Makovinyi Tibor (Honvéd Táncegyüttes), Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes), Kocsán László (Jászság Néptáncegyüttes) - a szatmári, bodrogközi, nyírségi, jászsági, bihari román és dél-alföldi magyar táncanyagok felhasználásával nyújt ízelítőt a Tisza mente rendkívül gazdag és sokszínű népzene- és néptánchagyatékából, melynek gyűjtését, megőrzését és továbbadását küldetésként vállalta fel a Háromszék Táncegyüttes.

Future performances

magnifiercrosschevron-down