Sikeres évadot zártunk

2018. July 6.

Minden szempontból színes és tartalmas, illetve igazán pörgő évadot tudhat maga mögött a Háromszék Táncegyüttes.

Az egyik legnépszerűbb hazai hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

  • Szabadtéri évadnyitó

Szeptember 8-án Sepsiszentgyörgy főterén tartotta hivatalos évadnyitóját a Háromszék Táncegyüttes. Az esemény keretében a Furik Rita által rendezett Az én mesém című produkciót nézhették meg az érdeklődők.

A nagysikerű gyermekelőadást 2014-ben mutatta be a társulat, azóta Erdély összes nagyvárosában és számos szórványtelepülésen, illetve Felvidéken és Magyarországon is több ízben látható volt a népszerű produkció. A táncmesét összesen 85 alkalommal nézhették meg az érdeklődők, ráadásul 2017 májusában az Egyesült Királyságban is bemutatkozhatott vele az együttes. Fontos hangsúlyozni, hogy a szeptember 8-i évadnyitó előadás egyben búcsúztató is volt, hiszen ez alkalommal utolsó ízben láthatták a sepsiszentgyörgyiek.

  • People on the trail of stars

A 2017-es Székely Vágtán zajlott ősbemutató után, szeptember 27-én színháztermi változatban is bemutatásra került az Orza Călin rendezte Csillagösvény népe című előadás.

Őseink szervesen éltek a teremtett világban, istentudatú, nyíltszívű, életerős népként. Ezt őrzik meséink, regéink, énekeink, imádságaink, a Föld, a Nap, a Hold, a Csillagok és a Tejút. Tágabb környezetünk, a földi lét színterei, a keleti puszták, a Kárpát-medence, benne Székelyföld mind-mind szakrális szálláshelyeink, amelyek éltetik, táplálják a velük szoros kapcsolatot tartókat. Mindezek megidézéséhez tekintetünket fölfele, a csillagösvényig emeljük. Az előadás iránytűje az égi térképek rejtett idejét, a mitikus totemek helyét kutatja. A Fehérló, a Csodaszarvas, a Turul és a Griff a mondai-népi hagyomány bölcsességével értelmezi az írott történelmet.

  • Golden Women

Az idei évad második bemutatóját 2018. március 20-án tartotta a Háromszék Táncegyüttes. A rituális folklórelőadásként számon tartott Golden Women című produkciót Furik Rita rendezésében láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség.

„…Szokták mondani, hogy a nők összeálltak és együtt karikáztak. A körtánc maga

a szertartás, amit a nők ősidők óta maguknak tartottak, amikor még a mulatozás is rituálé volt – hiszen az idő múlatása arra alkalom, hogy a Jóistennel legyünk együtt.

Mi ebből indultunk ki: a körkörösségből. Körbejártunk és elmondtuk, hogy milyen dolgaink vannak. Bármilyen gondolatot is indítunk el, mindegyik ugyanabba az Isteni minőségbe tér vissza. Ez Szeretet, Fény, Bölcsesség, Béke – mindenesetre valami olyan végtelen erő, ami minket a mai napig megtart. Az előadásba hagyományaink olyan eleven mozzanatait emeltem be, amelyek még képviselik a zsigereinkben lévő tudást.

Tudom, hogy mindannyian itt a Földön szent, teremtett világban élünk, melyből mindenki annyit érzékel, amennyit befogad. Bennem is ez a világ alkot, és teremti nap mint nap újra önmagát.” (Furik Rita)

  • Összegzés

Az évad során bemutatott két produkció mellett a Háromszék Táncegyüttes további előadásokat is műsoron tartott. Így az elmúlt 11 hónapban többek közt The Band, a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Mundruc, a Lucky Money, illetve a már említett My Tale című produkciókat is láthatták az erdélyi, valamint a magyarországi nézők.

A 2017/2018-as szezonban a társulat összesen 31 alkalommal lépett a helyi Háromszék Táncstúdió színpadára, ezzel párhuzamosan további 47 hazai településen is bemutatta a különböző produkcióit. A belföldi fellépések mellett, összesen 7 ízben lépte át az országhatárt, ezek közül 3 alkalommal egy-egy hosszabb magyarországi turné keretében.

A különböző turnékkal, vendégjátékokkal és kiszállásokkal párhuzamosan a társulat több erdélyi és külföldi rendezvény lebonyolításában is aktív szerepet vállalt. Így többek közt az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának 13. kiadásán (Nagyvárad), a 29. Sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozón, a magyar kultúra napjára szervezett ünnepségen (Sepsiszentgyörgy), illetve a IV. Székely Fesztiválon (Budapest) is részt vettek az együttes tagjai.

Hasonlóan intenzív volt a szezon a különböző szakmai versenyek és megmérettetések tekintetében is. Szép eredményt ért el például Lukács Tamás László, az együttes táncosa, aki a 2017. november 11-én tartott IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny keretében A legényes újraalkotója címet szerezte meg. Ugyancsak nagy elismerést jelent a Melles Endre tánckarvezető által hazahozott Az év legényes táncosa cím is, amelyet az áprilisban Budapesten tartott Tedd ki a pontot! elnevezésű XXI. Nemzetközi Legényesversenyen érdemelt ki. És végül, ismételten Melles Endre, valamint a Háromszék Táncegyüttes férfitáncosainak munkáját dicséri az az Orsovszky István koreográfusi különdíj is, amelyet a fiúk a 28. Zalai Kamaratánc Fesztiválon, a RITKA című koreográfiával nyertek el. A megmérettetésen Gidró Roland, Lukács Tamás, Márton Csaba, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert és Szvinyuk Sándor táncosok vettek részt.

magnifiercrosschevron-down