Játsszuk azt, hogy...ALMA

2017. March 16.

Március 24-én, pénteken 19 órától a kassai Thália Színház, a Jelenlét Színház és a Szkéné Színház közös produkcióját tekinthetik meg a Háromszék Táncstúdióban. A vendégjáték rendező-koreográfusa Kántor Kata.

Alma Schindler életéről, aki Gustav Mahler zeneszerző, Walter Gropius építész majd Franz Werfel író felesége volt, valamint Klimt, Kokoschka és Zemlinsky nagy szerelme. A szövevényes életű nő, aki számos rendkívüli férfi múzsája volt, a történet jelenében vár valakit, egy Papot, akitől megváltást remél, választ a kérdéseire..., paradox módon arra kérdésre is: "Mi a szerelem...?"

Részletek kritikákból
„…A főszereplő nemcsak prózában és énekben, hanem mozgásban is nagyon igényes feladatot kapott. Ez nem tánc, vagy balett a szó hagyományos értelmében, hanem egy olyan rafinált koreográfia, mely párhuzamosan az elhangzó gondolatokkal szinte önálló életet él. Nem egyszerűen illusztrálja a mondanivalót, hanem ellenpontként is hat. Közben néha erotikus (a szerelem hempergéssel jár), ritkábban steril. Ha kell groteszk, vagy ironikus.…” (Balassa Zoltán, Egy Alma gyónása)

Az izgatott a leginkább, hogy mi akadályozza az embert abban, hogy önazonos életet éljen, hogy a vágyait valóra váltsa. Milyen csapdákat rejtenek a szerelemről alkotott tévképzetek, mennyiben, mikor és miért okolhatja az ember a környezetét sorsának alakulásáért. Hol van az a pont, ahol keményen szembe kell nézni a tényekkel, és be kell látni, hogy abban, amit tesz vagy nem tesz meg az életében valaki, abban abszolút szerepe van egyéni döntéseinek. Ennek a problémának a felvetése, még ha egy századfordulós díva kapcsán kerül is terítékre, úgy gondolom, állandóan aktuális.” (Krupa Zsófia, Az alkotás magányos harca)

Szereplők
Alma - Varga Lívia
Pap - Madarász Máté

Hang: Kovács Géza
Fény: Balogh Ondrej
Technikai munkatársak: Podstránsky János, Kocsis József, Lejkó Bertalan
Díszlet-, kellék-, jelmezkivitelező: Krempaská Enikő

Látvány-díszlet-jelmeztervező: Gadus Erika
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Zene: Tóth Andor
Rendező-koreográfus: Kántor Kata

Az előadás előzetese (trailer)
https://www.youtube.com/watch?v=J9SUEWCmziU

magnifiercrosschevron-down