Fiatal táncosok versenyeztek Sepsiszentgyörgyön

2017. November 13.

A Lajtha László Alapítvány és a Háromszék Táncegyüttes negyedik alkalommal rendezte meg a székelyföldi legényesversenyt november 11-én, amelyet idén páros tánc kategóriával bővítettek. A táncos vetélkedőre az egész Kárpát-medencéből érkeztek fiatalok.

A IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny november 11-én, szombaton 11 órától került megrendezésre a Háromszék Táncstúdióban, a vetélkedő idén a XXIX. Népzene- és néptánctalálkozó programpontja volt.

A legényes kategóriában a versenyzőknek egy kötelező táncfolyamatot valamint egy szabadon választott legényest kellett bemutatniuk. A kötelező táncanyag idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István "Mundruc" tánca volt, a szabad táncok versenyében pedig a versenyzők szabadon építkezhettek a kalotaszegi legényes motívumkincseiből. A páros tánc kategóriájában a szucsági csárdás és “ropogós” (szapora) volt a kötelező táncanyag,  Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca, mely folyamatot a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozókon készített gyűjtésekből válogatták a szervezők.

A versenyzőket Ifj. Fodor Sándor "Neti" és zenekara kísérte.

A verseny díjazottai:

"Az év kiváló legényes táncosa": Kilyénfalvi Áron (Sopron), Zelei Ákos (Tard)
"A legényes újraalkotója": Lukács Tamás László (Kenderes), Mir Dávid (Budapest)
Közönségdíj: Kisgyörgy Máté (Sepsiszentgyörgy), Dudás Dávid (Bököny)
Különdíj: Boldizsár Attila (Kézdiszentkereszt), Oláh Ghiurca Tamás (Csernáton), Cseh Bence (Budapest)
Különdíj páros kategóriában: Dobai Katalin és Stefán Bencze (Sepsiszentgyörgy)

A zsűri tagjai:

  • Fitos Dezső
  • Ivácson László
  • Melles Endre
  • Tekeres Gizella

Az eredményhirdetésre és a díjak kiosztására a találkozó ünnepi gálaműsorán került sor, a versenyzők a gálaműsor közönségének is bemutathatták tánctudásukat.

A verseny megszervezését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

magnifiercrosschevron-down