People on the trail of stars

Fölajánlás égi szüleinknek
Eredettörténeti táncköltemény
Ősbemutató

Mottó:
Égi ősök csillagösvénye,
Világolj bennünk és érettünk,
Égi szüleink fényöröm forrása,
Áld meg népedet örök lélekösvény.

Őseink szervesen éltek a teremtett világban, istentudatú, nyíltszívű, életerős népként. Ezt őrzik meséink, regéink, énekeink, imádságaink, a Föld, a Nap, a Hold, a Csillagok és a Tejút. Tágabb környezetünk, a földi lét színterei, a keleti puszták, a Kárpát-medence, benne Székelyföld mind-mind szakrális szálláshelyeink, amelyek éltetik, táplálják a velük szoros kapcsolatot tartókat. Mindezek megidézéséhez tekintetünket fölfele, a csillagösvényig emeljük.

Az előadás iránytűje az égi térképek rejtett idejét, a mitikus totemek helyét kutatja. A Fehérló, a Csodaszarvas, a Turul és a Griff a mondai-népi hagyomány bölcsességével értelmezi az írott történelmet, melyet egy nagy sodrású, lendületét újra és újra felfrissítő szertartásban mutatunk fel. A székelység ősi rítusait felelevenítő erős, többjelentésű képek, azt a lélekréteget kívánják érinteni, ami a mindenkori megsejtett tudás és megérzés ereje közt egy ritka tiszta csobogású patakhangot képez, hogy megpihenjen azon a lélek, és elcsituljon a kétségbeesés. Keresztülszármazni egy népen így válik számunkra örök szellemiséggé, a test-szellem-lélek szüntelen egységévé.

A Háromszék Táncegyüttes és az M Studio művészei mellett a táltos szerepében vendégként a szabadkai színész, Mészáros Gábor látható, Csaba királyfi és más legendás hősök Pászka Lehel lovas által kelnek életre. Továbbá közreműködnek Kocsis Hunor-Tibor m.v., Tőkés Csaba Zsolt m.v, a Kincskeresők, a Perkő és a Százlábú Néptáncegyüttesek, a Vadon Egyesület, a Barabás Lovarda, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai illetve Melkuhn Róbert zenész. Az előadásban elhangzó szövegek forrásaként a magyar líra nagyjait, mint korunk táltosait hívtuk segítségül az örök népköltés mellé, hogy általuk is eltáncolhassuk eredettörténetünk legfontosabb momentumait.

Közreműködnek
A Háromszék Táncegyüttes és az M Studio művészei
Mészáros Gábor
Pászka Lehel
Kocsis Hunor-Tibor
Tőkés Csaba Zsolt
Melkuhn Róbert
A Kincskeresők, a Perkő és a Százlábú Néptáncegyüttesek
A Vadon Egyesület, a Barabás Lovarda és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai

Az alkotócsapat
Demeter János ötlete és forgatókönyve alapján zenéjét szerezte: Kövi Artúr Bálint
Songs: Erőss Judit
Costumes: Furik Rita
Tánckari asszisztensek: Tekeres Gizella, Tőkés Csaba Zsolt
Kellékmester: Zayzon Ádám
Forgatókönyv, dramaturg: Prezsmer Boglárka, Kádár Elemér
Gyártásvezető: Dancs Zsolt
Producer: Deák Gyula Levente
Director-choreographer: Orza Calin
 

A produkció 2017. június 15-én került bemutatásra a háromszéki Óriáspince-tetőn, a hetedik Székely Vágta keretében.

Future performances

magnifiercrosschevron-down