Színes és mozgalmas évad a Csoóri Sándor Alap támogatásával

július 23, 2019 haromszek 0 Comments

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a Háromszék Táncegyüttes történetének egyik legszínesebb és legmozgalmasabb évada valósulhatott meg 2018. augusztusa és 2019. júniusa között. A pályázat keretében kapott átfogó működési támogatás színvonalas művészeti programot és nagyszabású fejlesztéseket tett lehetővé. A megvalósult programok, tevékenységek és fejlesztések nem csak az aktuális, 2018/2019-es évadot tették gazdaggá, hanem biztosan állíthatjuk, hogy a támogatás pozitív hatása hosszú távon is érzékelhető lesz intézményünk értékőrző és -teremtő művészeti munkásságában, és hozzájárul annak fenntarthatóságához.

A Lajtha László Alapítvány által lebonyolított pályázati támogatás a következő főbb területeken segítette a Háromszék Táncegyüttes működését: 1. Produkciós működés és művészeti munkásság; 2. Technikai működés; 3. Rendezvényszervezés; 4. Kommunikáció és arculatépítés; 5. Eszközfejlesztés és beruházás.

  1. Produkciós működés és művészeti munkásság

Az 1990-ben alakult Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során. A pályázatnak köszönhetően a társulatot egyrészt a produkciós működésében segíthettük. A produkciós működés alatt azokat a tevékenységeket értjük, amelyek az együttes táncelőadásainak színpadi bemutatása köré szerveződnek.

A támogatásból az évad folyamán 14 előadást sikerült megvalósítanunk a kötelező előadásszám fölött. Ezen plusz előadások keretében új közönségréteget szólíthattunk meg Sepsiszentgyörgyön, továbbá olyan bel- és külföldi vendégjátékokat szervezhettünk, amelyek megvalósítására más módon, saját költségvetésből nem lett volna lehetőség. Ezen fellépések során 3 különböző előadást játszottunk: a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, az AranyAsszonyok és a Vágják az erdei utat… c. produkciókat.

Együttesünk műsorpolitikájában kiemelt jelentőséggel bírnak a turnék és kiszállások, hiszen így tudjuk minél szélesebb közönséghez eljuttatni előadásainkat, megszerettetni hagyományos folklórkincseinket és erősíteni jelenlétünket határon innen és túl. A támogatásból finanszíroztunk a 2018/2019-es évad során összes Kárpát-medencében megvalósult turné és kiszállás személy- illetve díszletszállítási költségét.

Az évad során két új produkció készült, a Vágják az erdei utat… c. folklórelőadás, valamint a Világhírű Redever c. gyermekelőadás, a pályázatból részben támogattuk ez utóbbi műsor létrejöttét.

Az együttes művészeti munkásságát a tánckar szakmai továbbképzése, tánctechnikai felkészültségének tökéletesítése által fejlesztettük. A támogatásból az évad folyamán több intenzív táncworkshop került megrendezésre az együttes táncosai számára:

  • február 7 – március 29. periódusban őrkői cigánytáncokat tanulhattak Mocsel Antal Rémusz és Mocsel Piroska, őrkői adatközlők, valamint Melles Endre vezetésével;
  • május 1-3. között a dél-alföldi és somogyi táncok világába merülhettek el Deffend Irén vezetésével;
  • május 10-15. között Sára Ferenc tartott intenzív tánctechnikai továbbképzést gyimesi táncokból.
  1. Technikai működés

A Háromszék Táncegyüttes színvonalas produkciós működésének elengedhetetlen feltétele a stabil technikai háttér, azoknak a technikai feltételeknek, eszközöknek és felszereléseknek a megléte, amelyek lehetővé teszik az előadások gyakorlati megvalósítását, bármilyen helyszínről legyen szó. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően professzionális kellékes ládákkal bővíthettük együttesünk eszköztárát, amely ládákban immár biztonságosan szállíthatóak a színpadi kellékek, jelmezek, lámpák és egyéb technikai eszközök. Tekintettel arra, hogy egy évad folyamán játszott előadásoknak közel kétharmada állandó játszóhelyünkön kívül valósul meg, ezen beruházás és fejlesztés nagy mértékben megkönnyíti turnéink és kiszállásaink lebonyolítását a jövőben.

A támogatásból finanszíroztuk továbbá az évad során megvalósított összes élő zenés előadás és zenekaros próba hangosítását.

  1. Rendezvényszervezés

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány a jelen pályázati támogatásból az utóbbi évek legsikeresebb nagyrendezvényét valósította meg: a 30. Jubileumi Népzene- és Néptánctalálkozót (30. NNT) 2018. november 9-10. között. A rendezvény az erdélyi népi kultúra egyik végvára, egyben Sepsiszentgyörgy kulturális programkínálatának kiemelkedő színfoltja. A találkozón több mint félezer adatközlő táncos és zenész vett részt az évek folyamán, akik nemcsak a színpadon mutatkoztak be, hanem a háttérben zajló gyűjtőmunka során felbecsülhetetlen értékű folklóranyaggal gazdagították a Háromszék Táncegyüttes hang- és videótárát, így létrehozva Erdély egyik legnagyobb folklór-adattárát.

2018-ban egy új fejezet kezdődött rendezvényünk történetében amely immár a tánc- és zeneanyagok felgyűjtése helyett az átörökített néphagyomány megélésére koncentrál. A rendezvény fő programsorának ez alkalommal a Sepsi Aréna adott otthont, ahol nemcsak a Kovászna megyei gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek mutatkozhattak be, hanem színpadra lépett a Magyar Állami Népi Együttes, gyermekkoncertet adott a Kolompos együttes, valamint ezúttal is több néprajzi tájegységről érkeztek hagyományőrző táncosok és zenészek. Mindezek mellett kézműves foglalkozások és gyermekjátékok is színesítették a programkínálatot, a Székelyföldi Legényesverseny ötödik kiadását is sikerült lebonyolítani, illetve egy jótékonysági koncertre is sor került, amelyet idős adatközlő zenészek megsegítésére szerveztünk. A 30. NNT keretében került bemutatásra továbbá a Forrásvidéken – Erdélyi adatközlők portréi c. multimédiás kiadvány, amely Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidéken (Sepsiszentgyörgy, 2013) című könyvében szereplő adatközlők hang-, fotó- és videofelvételeiből készült.

A találkozó programjain 806 fellépő és további 137 meghívott működött közre, a közönség körében pedig összesen 2014 látogatónak örvendhettünk.

  1. Kommunikáció és arculatépítés

A támogatásból intézményünk kommunikációját is fejleszthettük minőségi audio-vizuális anyagok előállításával. A fiatalabb generáció megszólítását tartva szem előtt, az aktuális kommunikációs trendekhez igazodó előzetes videókat (trailereket) készítettünk az évad folyamán bemutatott két előadásról (Vágják az erdei utat…, Világhírű Redever) és reklámfilmeket a 30. Népzene- és Néptánctalálkozóról, amelyeket a Háromszék Táncegyüttes Facebook oldalán osztottunk meg. A rövid előzetes videók és reklámfilmek mellett többkamerás előadásfilmet is sikerült készíteni a Vágják az erdei utat és az AranyAsszonyok c. előadásokról. A videótartalmakon kívül magas felbontású előadásfotók és társulati portrék is készültek.

A Háromszék Táncegyüttes arculatépítésének céljával egy másik nagy beruházást is sikerült megvalósítanunk: látványos világító reklámfelületeket, azaz lightboxokat szereztünk be. Az együttesünk vizuális anyagaival, főképpen fényképekkel felöltöztetett világítótestek a Háromszék Táncstúdió előcsarnokába, valamint a Sepsiszentgyörgy főterére nyíló Városi Jegyiroda ablakába kerültek kihelyezésre.

  1. Eszközfejlesztés és beruházás.

A Csoóri Sándor Alap támogatásából nagyon komoly beruházásokat tudtunk megvalósítani az évad folyamán három nagy témakörben: Viseletek és kiegészítők, Hangszerek és tartozékok, Elektronikai eszközök és tartozékok.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Csoóri Sándor Alapnak, hogy ilyen átfogó módon segítette a Háromszék Táncegyüttes értékőrző és színvonalas előadó-művészeti munkásságát és hozzájárult ennek hosszú távú fenntarthatóságához.

Previous Post

Next Post