Despre noi
„Dansul nu numai că este arta gândirii cu raţiune, dar totodată arta respiraţiei cu toată fiinţa noastră, şi arta vieţii însăşi. O excepţională şcoală a nonviolenţei. Né învaţă cum să controlăm şi să conducem puterile subconştientului nostru.”
Mireille Négre
Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” a fost înfiinţat în anul 1990, în Sfântu Gheorghe. Scopul ansamblului este culegerea, păstrarea şi transmiterea muzicii şi a dansului popular din Transilvania, prin prezentări scenice de o înaltă valoare artistică, crearea unor spectacole reprezentative pentru muzica şi dansul popular maghiar din Ardeal. În acelaşi timp doreşte prezentarea autentică şi a muzicii şi dansurilor populare ale etniilor conlocuitoare din Transilvania.
În fiecare stagiune ansamblul se prezintă cu premiere noi şi se străduieşte ca acestea să fie cât mai diverse, atât prin coregrafie, cât şi prin construcţia şi dramaturgia spectacolelor. Pe lângă spectacolele de folclor Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” are şi încercări reuşite de a crea premiere de teatru-dans.
Repertoriul de spectacole al Ansamblului a reușit în ultimii ani să arată valoarea contemporană a tradiției folclorice din Transilvania. Această actualitate se reflectă prin spectacole de dans-teatru precum Nunta însângerată, Pentru o sută de ani, Din post în post, Balada din Ceuaș, Fiul risipitor, Lăutarii, Gábor Áron sau Mundruc. Producțiile Ansamblului prezintă tradițiile de muzică și dans popular din diferite zone etnografice din Transilvania prin intermediul unui limbaj scenic autentic cu elemente de dans-teatru contemporan. Acest stil eclectic și inovativ provoacă o confruntare a spectatorului cu propriile sale prejudecăți despre folclorul ca formă anacronistică.
Ansamblul nostru a avut peste 2000 de spectacole în toate oraşele mari ale Transilvaniei, dar am avut şi numeroase invitaţii şi turnee în toată ţara şi în afara graniţelor, de ex. în Ungaria, Austria, Germania, Slovacia, Elveţia, Italia, Portugalia, Polonia, Finlanda, Grecia, Rusia și Regatul Unit.
Studio M a fost înfiinţat în anul 2005, la Sfântu Gheorghe, sub egida regizorului artistic Péter Uray, ca şi atelierul experimental de teatru-mişcare din cadrul Ansamblului de Dansuri “Trei Scaune.” Din stagiunea 2010⁄2011 compania funcționează separat, aparținând de Teatrul Tamási Áron. Mai multe informații se pot găsi pe site-ul lor.
Între succesele noastre au un loc important şi trei festivale organizate anual în parteneriat cu Fundaţia Lajtha László. Începând din 1991, cele două instituţii au găzduit împreună de 30 de ori festivalul intitulat Întâlnirea Muzicii şi Dansului Popular din Sfântu Gheorghe, unde participanţii se pot întâlni cu păstrătorii tradiţiilor, a muzicii şi dansului popular autentic din diferitele regiuni folclorice al ţării. Acelaşi concept are ca bază şi Tabăra de Folclor Ţigănesc din Comandău, care s-a născut cu scopul de a oferi o cunoaştere mai profundă a culturii şi a vieţii de zi cu zi a romilor.
Începând cu stagiunea 2001/2002 prin parteneriatul Ansamblului de Dansuri “Trei Scaune”, a Fundaţiei Lajtha László şi a Casei Orăşeneşti de Cultură „Kónya Ádám” organizăm casa dansului popular. Muzica este oferită de orchestra Ansamblului de Dansuri “Trei Scaune” şi formaţia Folker. Pentru ocazii speciale de sărbători avem invitaţi speciali, formaţii de muzică populară din diferite regiuni ale ţării.
Director: Deák Gyula Levente
Ansamblul de Dansuri “Trei Scaune” — “Háromszék” este susținut de
Consiliul Județean Covasna.