Compania profesionistă din Sfântu Gheorghe, care funcționează de 34 de ani, își va continua activitatea sub denumirea de Teatru Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune - Háromszék", schimbare de nume aprobată de Consiliul Județean Covasna - ordonator principal de credite a instituției - în ultima ședință de consiliu. Compania continuă să reprezinte muzica populară și tradiția dansului popular din Bazinul Carpatic la un nivel înalt.
Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" - "Háromszék" a fost înființat în 1990 în Sfântu Gheorghe. Până în 1999 a fost un ansamblu profesionist de dansuri populare care funcționa din bugetul de stat, apoi timp de zece ani (1999-2008) a aparținut primăriei. Ultima dată când compania și-a schimbat numele a fost în anul 2000, când s-a transformat din Ansamblul Folcloric de Stat Trei Scaune în Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" - "Háromszék". Obiectivul trupei este de a colecta, păstra și transmite muzica populară și cultura dansului popular ale grupurilor etnice din Bazinul Carpatic.
Numele Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune - Háromszék"reflectă cu fidelitate profilul companiei, deoarece, pe lângă spectacolele folclorice, repertoriul său include noi spectacole de teatru-dans în fiecare sezon, mărturie a abordării progresive pe care fondatorul companiei, Árpád Könczei, și mai târziu directorul companiei timp de 30 de ani, Gyula Levente Deák, au profesat-o: transmiterea tradiției prin crearea de forme noi, individuale, pentru a o plasa într-un context nou în limbajul teatrului.
Descoperind potențialul dramatic al unor obiceiuri populare, ritualuri sau chiar evenimente istorice relevante din punct de vedere regional și continuând teatralitatea inerentă a acestora, a creat spectacole precum Vérnász, Váróterem, Ábel, Csávási ballada, Böjttől böjttig, A banda, Száz évig, Tékozló fiú, Gábor Áron, Erdély-menyegző, Mundruc, Tiszta sau Átöltözés. Directorul Endre Virág a subliniat că producțiile recente au încununat acest proces: Tragedia, bazată pe opera lui Imre Madách, sau Ecce Homo, un spectacol despre picturile lui Mihály Munkácsy, sunt exemple actuale ale acestei ars poetica. Directoarea adjunctă Noémi Sipos a adăugat că noul lor nume mărturisește, de asemenea, faptul că trupa a „pavat” acum drumurile noi și „cărările dansului” pe care le-a străbătut și merge cu încredere înainte, căutând constant prospețimea în tradiție.
Directorul Endre Virág a subliniat, de asemenea, că schimbarea numelui ar putea deschide noi resurse financiare: în plus față de noile oportunități pentru licitații, municipalitatea județeană ar putea beneficia de „fondul cultural” creat din 2% din impozitul pe venitul persoanelor fizice, care este utilizat pentru a sprijini municipalitățile care își mențin propriile teatre, opere și săli filarmonice.
Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric "Trei Scaune - Háromszék" a inclus acum în activitățile sale și educația tinerilor. În plus față de schimbarea numelui, Consiliul Județean a aprobat, de asemenea, includerea Ansamblului de Dansuri Populare pentru Copii "Százlábú" sub auspiciile trupei. Fondat de Endre Virág și Imola Virág în 2006, Ansamblul de Dansuri Populare "Százlábú" a devenit o adevărată mișcare de tineret în Sfântu Gheorghe. Liderii ansamblului implică în fiecare săptămână 140 de copii din trei grupe de vârstă, folosind dansul popular pentru a consolida experiența apartenenței la o comunitate și pentru a oferi tinerilor o formă valoroasă de divertisment.