Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale culturii populare din Transilvania și cel mai mare festival de folclor din Sfântu Gheorghe. Evenimentul joacă un rol de mediator în colectarea și promovarea patrimoniului nostru folcloric, transmițând muzica și dansul popular tradițional între generații.
Timp de treizeci de ani, întâlnirea a oferit o oportunitate neprețuită de colectare, prezentând sute de dansatori și muzicieni din toate regiunile etnografice ale Transilvaniei publicului din Sfântu Gheorghe. Din 2018 a început un nou capitol în istoria evenimentului, care acum se concentrează pe celebrarea folclorului transmis, mai degrabă decât pe colectarea de dansuri și muzică. În fiecare an întâlnirea oferă un program bogat și de înaltă calitate de muzică și dansuri populare pentru aproape 3.500 de participanți, programul principal având loc în Arena Sepsi.
Galeria noastră conține fotografii care datează din 2001.
Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular din Sfântu Gheorghe este cel mai mare eveniment folcloric al orașului Sfântu Gheorghe. Scopul evenimentului este păstrarea și culegerea tradițiilor de dansuri și muzică populară din diferite zone etnografice ale Transilvaniei, totodată, prezentarea acestor valori folclorice publicului din Sfântu Gheorghe. Acest eveniment creează o legătură între generațiile vechi și noi, moștenind arta și tradițiile populare. În zilele noastre, într-un oraş multicultural (situat la marginile Transilvaniei, totuşi un centru pentru diferite tradiţii culturale) este important pentru toţi să cunoască cultura autentică a folclorului, cultura vie care s-a format şi s-a păstrat timp de secole datorită păstrătorilor de tradiţii.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe începând cu ediția jubiliară a 30-a din anul 2018 am reușit să organizăm programul principal al evenimentului în Arena Sepsi, transformând astfel Întâlnirea într-un festival folcloric de mare anvergură cu cca. 1500 de vizitatori și 800 de participanți invitați și colaboratori, atingând în total peste 2300 de participanți.
Anul acesta am organizat Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular între 8-9 noiembrie 2024 cu un program deosebit de valoros. Pe 8 noiembrie, vineri, programul artistic a avut loc în Teatrul Tamási Áron. Programul principal al evenimentului a avut loc sâmbăta, pe 9 noiembrie în Arena Sepsi, unde am așteptat publicul cu spectacole de dans, spectacole de gală, concert de muzică populară, concert interactiv pentru copii, expoziții, activități meșteșugărești, proiecție de film, concurs de dans fecioresc și târg. Invitatul principal al evenimentului a fost Ansamblul Național Maghiar de Dansuri cu două spectacole: „Arhiva dansului viu: Țara Călatei și Satu Mare” („Élő Tánc-Archívum: Kalotaszeg és Szatmár ”) și „În inima Europei” („Európa szívében – Heart of Europe”).
Întâlnirea Muzicii și a Dansului Popular s-a desfășurat pentru a 33-a oară în perioada 10-11 noiembrie 2023 la Sfântu Gheorghe, organizată de Ansamblul de Dansuri “Trei Scaune”- “Háromszék” și Fundația Lajtha László.
În ultimii ani, Întâlnirea a devenit unul dintre cele mai importante evenimente folclorice din Ținutul Secuiesc, oferind o scenă de excepție pentru programul cultural al orașului Sfântu Gheorghe. An de an, dansatorii și muzicienii invitați oferă publicului o experiență folclorică valoroasă. De data aceasta, în centrul atenției va fi minunata lume a dansului și a muzicii din Câmpia Transilvaniei, cu dansatori și muzicieni păstrători de tradiții din Vișea și Pălatca.
Locul de desfășurare al evenimentului pe sâmbătă, 11 noiembrie, a fost Arena Sepsi. Organizatorii au așteaptat vizitatorii cu un program bogat și variat pentru toate vârstele.
Invitatul special al ediției din acest an a fost Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria, care a susținut două spectacole - "Luna de zori" (Hajnali Hold) și "În Piața Mare a Clujului" (Kolozsvári piactéren). A avut loc cea de-a IX-a ediție a Concursului de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, Berecz András a venit cu un spectacol interesant, FormațiaPál István “Szalonna” és Bandája a ținut un concert superb, dar au avut loc mai multe expoziții, proiecții de filme, prezentări de carte și casa dansului popular.
În orele dimineții un bogat program îi așteaptau pe copii. Formația Kolompos a ținut un concert pe scena principală a Arenei, iar la Gala Ansamblurilor de Copii și Gala Tinerilor s-au prezentat aproape 400 de tineri dansatori de muzică populară din județul Covasna. Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria a condus un program educațional interactiv. De asemenea, au avut loc activități meșteșugărești, o lecție de muzică populară pentru copii, și un târg de artizanat.
Programul principal al întâlnirii din 2022 a fost găzduit din nou de Arena Sepsi pe 12 noiembrie, unde am așteptat toate vârstele cu un program bogat de evenimente. Mai multe generații de dansatori și muzicieni de muzică populară s-au prezentat în cadrul programului de gală. A avut loc cea de-a 8-a ediție a Concursului de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, spectacolul de costume Aurora Folkglamour, lecții de dans și de canto, proiecții de film, demonstrații instrumentale, un colț foto și o expoziție de fotografie. Au avut loc concerte incitante, inclusiv un concert de muzică populară "Rendek között, vonók mögött" și un concert susținut de Julcsi Paár și formația sa. Dimineața, 14 grupuri de dansuri populare pentru copii și aproape 400 de tineri au cântat pe scena principală a Arenei. Invitatul special a fost Ansamblul de Dansuri Duna. Trupa a prezentat publicului din Sfântu Gheorghe două spectacole: vineri a prezentat spectacolul "Șapte turnuri" la Teatrul Tamási Áron, iar sâmbătă a jucat "Dragostea noastră, Kalotaszeg" pe scena principală a Arenei din Sfântu Gheorghe. Întâlnirea din 2022 a atras aproape 3000 de vizitatori.
Ansamblul Național de Dans Maghiar a fost invitatul special al celei de-a 31-a ediții a întâlnirii, care a prezentat publicului din Sf. Gheorghe spectacolele Mezőség, Kalotaszeg și Táncrapszódia. Programul întâlnirii a mai cuprins un concert de muzică populară susținut de Gázsa 60, un concert caritabil pentru sprijinirea muzicienilor vârstnici, cel de-al 7-lea Concurs de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc, spectacolul de costume Aurora Folkglamour și prezentarea proiectului Repertoriul de dansuri populare al Asociației de Dansuri Populare Maghiare din România. Evenimentul a implicat și tineri pasionați de dans popular de diferite vârste, cel puțin 300 de tineri urcând pe scenă la Gala micilor și la Gala tinerelor talente. Programul pentru copii a fost încununat de spectacolul VANmeSE al Companiei de Dans Oradea.
Programul principal al evenimentului nostru jubiliar a fost organizat pentru prima dată în Arena Sepsi, unde am întâmpinat iubitorii de muzică și dansuri populare de toate vârstele cu un program bogat și de înaltă calitate. Ediția jubiliară a fost mult mai substanțială și mai complexă decât evenimentele anterioare, cu 806 interpreți, 137 de participanți invitați și 2014 vizitatori. Noua locație gigantică a făcut posibilă organizarea de programe paralele, ajungând în același timp la o gamă largă de grupuri de vârstă.
Invitatul principal al întâlnirii a fost Ansamblul Folcloric de Stat Maghiar, care a interpretat Tánckánon - Hommage à Zoltán Kodály și spectacolul "Megidézett Kárpátalja". În cadrul Balului Copiilor și al Spectacolului Tinerelor Talente au urcat pe scenă reprezentații ale grupurilor de dansuri populare din județul Covasna, a avut loc un concert pentru copii susținut de banda Kolompos, iar copiii au fost invitați să participe la activități de meșteșugărit, cursuri de dans și ateliere de dans pentru copii. Programul reuniunii a inclus și cel de-al 5-lea Concurs de Dans Fecioresc din Ținutul Secuiesc. A fost prezentată publicația multimedia "În regiunea Izvoarelor", realizată din înregistrări audio, foto și video ale colaboratorilor cărții "În regiunea Izvoarelor", editată de către Réka Fekete și Csaba Ferencz (Sfântu Gheorghe, 2013). Pe parcursul festivalului în foaierul Arenei a fost expusă o expoziție uriașă de fotografii ale lui Gyula Ádám. O caracteristică interesantă a evenimentului a fost prezența Casei virtuale a Tradițiilor, unde participanții au putut vizita Casa Tradițiilor prin intermediul ochelarilor VR (realitate virtuală), folosind cele mai noi tehnologii. A avut loc un concert caritabil pentru sprijinirea muzicienilor transilvăneni în vârstă care transmit date, organizat de formațiile Heveder, Folker, Kedves, Tokos, Cickom, Harai, Asociația Muzicienilor Populari Maghiari din Transilvania și Casa Tradițiilor. Evenimentul principal al festivalului a fost un spectacol de gală susținut de invitați din Maroscia, Küküllő, Gyergyó, Felcsik și Sovia, începând cu ora 18.00. Au participat grupul de dansuri populare Tatrospart (câștigătorul Premiului publicului la Festivalul Păunului 2017), Levente Vaszi (câștigătorul Premiului publicului la Festivalul Păunului 2014), Gergely Bartha și Jolán Bartha (Maeștri ai artelor populare), Ansamblul de Dansuri Trei Scaune-Háromszék și Orchestra Heveder.
Cea de-a 30-a ediție a Întâlnirii Muzicii și Dansului Popular s-a bucurat de un mare succes și a atras vizitatori din toată Transilvania. A început un nou capitol în istoria evenimentului nostru, care acum mai degrabă se concentrează pe trăirea folclorului care ne-a fost transmis, decât pe colectarea de materiale de dans și muzică.
Széki táncosok:
Csorba Rózália (szül. Serestély, 1962)
Csorba János (szül. 1960, Szamosújvár)
Szabó Rózália (szül. Gábor, 1944)
Szabó István (Pista) (szül. 1941)
Posta Zsuzsi (szül. Székely, 1966)
Posta Márton (szül. 1960)
Szabó Zsuzsa (szül. Szováti, 1959)
Szabó András (szül. 1949)
Szalmakalap hagyományőrző néptáncegyüttes, Szék:
Tasnádi Márta (szül. 1996)
Nagy István (szül. 1989)
Nagy János (szül. 1987)
Dániel Sára (szül. 1991)
Győri Orsolya (szül. 1990)
Horváth József (szül. 1991)
Bárdos Katalin (szül. 1991)
Győri István (szül. 1983)
Filep Márton (szül. 1992)
Szabó Zsuzsa Enikő (szül. 1993)
Széki zenészek:
Sipos Márton – brácsa (szül. 1965)
Lăcătuș Ioan – bőgő (szül. 1957)
Filep Márton (Pali-Marci) – prímás (szül. 1967)
Magyarpéterlaki zenészek:
Csiszár Aladár – prímás (szül. 1937)
Ponci Gyula – brácsa (szül. 1944)
A gyűjtést vezette: Ivácson László- tánc, Fazakas Levente- zene, Erőss Sándor Judit- ének
KÖVECSES ÚT MELLETT...
Budatelki táncosok:
Stoica Vasile (szül. 1946)
Stoica Valeria (szül. 1949)
Măndrean Ioan (Leon) (szül. 1945)
Măndrean Ana (szül. Rusu, 1948)
Mărginean Ioan (szül. 1946)
Mărginean Floarea (szül. Rusu, 1949)
Filip Ioan (szül. 1942)
Filip Ana (szül. Silaşi, 1948)
Budatelki zenészek:
Hîrleţ Ioan Nucu – hegedűs (szül. 1944)
Becichi Ioan – brácsás (szül. 1948)
Nerghes Alexandru – bőgős (szül. 1959)
Szászcsávási táncosok:
Máthé Sándor (szül. 1929)
Méder Irén (szül. 1950)
Kiss Vass Jenő (szül. 1946)
Kiss Vass Rozi (szül. 1950)
Haranglábi meghívottak:
Balogh János (szül. 1927)
Balogh Marika (szül. 1930)
Szász Piroska (szül. 1953)
Fekete Sándor (szül. 1968)
Fekete Victoriţa (szül. Mureșan, 1967)
Méder János (szül. 1965)
Fekete Margit (szül. 1954)
Mezőpaniti táncosok:
Máthé Dezső (szül. 1947)
Máthé Ibolya (szül. Izsák, 1950)
Bartha Gergely (szül. 1936)
Bartha Jolán (szül. 1937)
Gyimesközéploki táncosok:
Antal Gizella (szül. Tankó, 1943)
Antal János Cakó (szül. 1937)
Baliga Anna (szül. Tankó, 1953)
Baliga György Katagyurka (szül. 1955)
Blága Károly Kicsikóta (szül. 1931)
Póra Borbála (Tankó) (szül. 1942)
Zerkula zenekar :
Lukács István – hegedű
Hajnal László "Cencár" – hegedű
Bakcsy Boglárka – hegedű
Vitos Etelka – hegedű
Vitos Eszter – hegedű
Simon Zsolt "Gizi" – gardon
A gyűjtést vezette: Ivácson László- tánc, Fazakas Levente- zene, Erőss Sándor Judit- ének