Picturile lui Munkácsy Mihály în cel mai recent spectacol al Ansamblului de Dansuri "Trei Scaune-Háromszék"

2024. ianuarie 25.

Începem anul cu un spectacol de teatru-dans neregulat: coregraful Farkas Tamás din Békéscsaba, Ungaria, și actorul-regizorul Tapasztó Ernő din Arad vor prezenta o interpretare unică a zece tablouri emblematice ale lui Munkácsy Mihály în spectacolul ECCE HOMO. Premiera va avea loc pe 29 ianuarie la Sfântu Gheorghe.

Spectacolul va fi prezentat cu ocazia anului comemorativ Munkácsy, întrucât pictorul maghiar s-a născut acum 180 de ani, la 20 februarie 1844 la Munkács (Transcarpatia, Ucraina). Prin picturile lui Munkácsy, regizorul Farkas Tamás își propune să transmită idei contemporane secolului XXI, precum munca copiilor, exploatarea copiilor, fragilitatea umană, dragostea, batjocura, dorința, caracteristicile naturii umane,  împovărate de păcatul originar.

Artiștii se folosesc de imaginile proiectate în continuă schimbare pentru a transforma ringul de dans într-un decor specific pentru picturi. În timpul spectacolului, putem înțelege și simți aceste picturi fenomenale de gen, picturi de salon, trilogia lui Hristos, una dintre piesele care dă titlul spectacolului. De fapt, spectacolul în ansamblu se bazează pe ideea filosofică „Iată omul”, împletită cu dramatismul puternic al picturilor lui Munkácsy.

Foto: Kátai Jocó

Compozitorul spectacolului este Fazakas Levente, ale cărui lucrări vor fi interpretate de artiști renumiți și cunoscuți precum Tiberius String Quartet, Dresch Mihály , formația Heveder, Lőfi Gellért , Gáspár Csaba și Kerezsi Csanád. Costumele de epocă sunt opera creatoarei de costume Cristina Breteanu din Oradea, în timp ce decorul, proiecțiile și scenografia sunt realizate de Izsák-Szőke Előd și Szőke Zsuzsi. Gyarmati Gabriella, consultant în istoria artei, i-a ajutat pe artiști la alegerea tablourilor. Coregraful este Farkas Tamás, iar spectacolul este co-regizat de Farkas Tamás și Tapasztó Ernő.

Producția a fost susținută de Fondul Cultural Național și de Fondul Bethlen Gábor. Fotografiile folosite în producție sunt proprietatea Muzeului de Arte Frumoase - Galeria Națională Maghiară, a Muzeului Déri din Debrecen și a colecționarului privat Pákh Imre, și sunt protejate prin lege.

Premiera va avea loc luni, 29 ianuarie, de la ora 19:00, la Studioul de Dans Háromszék din Sfântu Gheorghe, și va fi prezentată și în zilele de 30 și 31 ianuarie. Biletele pot fi achiziționate de la Casa Centrală de Bilete (deschisă luni, marți și miercuri între orele 8:00 și 16:00, joi între orele 8:00 și 17:00, vineri între orele 8:00 și 15:00 și cu o oră înainte de spectacole). Număr de telefon: 0267-312104).

Ordonator principal de credite al Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune - Háromszék” este:
Producția spectacolului a fost susținută de:
magnifiercrosschevron-down