Acasă în patrie

spectacol folcloric

Aceasta este o provocare mare Părăsim peisajele familiare ale Transilvaniei, în ale cărei munți și câmpii ne simțim ca acasă. Părăsim regiunea a cărei cultură a făcut parte din viața noastră încă din copilărie și pe care o vorbim aproape ca pe o limbă maternă. Ne îndreptăm spre vest, făcând o scufundare profundă în lumea țăranilor de acolo, care, deși face parte din aceeași cultură spirituală, are atât de multe valori diferite. Facem acest lucru cu la fel de multă dăruire ca și secuii din Bucovina sau Visk înaintea noastră. Vom întâlni atât elemente străvechi, cât și tradițiile civilizate ale noilor mode, dar vom avea, de asemenea, ocazia de a arăta ceea ce am adus de acasă.

Coregrafii:

1. Somogy

Satele din regiunea colinară dintre Lacul Balaton și Dráva au păstrat multe elemente vechi ale comorii dansului maghiar. Astfel, facem o mare călătorie atât în timp, cât și în spațiu de la Sfântu Gheorghe. Pe parcursul peregrinărilor noastre vom vedea sărituri în pereche, dansuri cu sticlă și dansuri csárdás.

2. Rimóc

Rimóc este una dintre cele mai unice localități. Maghiarii care trăiesc aici aparțin grupului etnic Palóc, iar costumul lor unic îi distinge de alte așezări din zonă. Ei sunt unici nu numai prin înfățișare, ci și prin dansurile lor.

3. Pe pășunile din Marea Câmpie

Puteți vedea dansurile ciobanilor, păstorilor, ciobanilor, gulașilor din Hortobágy și din împrejurimi. Ei nu sunt altcineva decât cunoscători ai secretelor pustietăților și stufărișurilor. Ei sunt cei care au curajul de a trăi în sălbăticie și au mai multă libertate decât cei de la oraș.

4. Dansuri de la Visk

Este vorba despre o localitate a maghiarilor din Transcarpatia, ai căror strămoși nu sunt alții decât secuii. Cultura lor a fost, desigur, modelată de timp și de condițiile locale, dar rădăcinile lor străvechi sunt încă acolo.

5. Dansuri din Bucovina

În coregrafie putem vedea o mostră din dansurile secuii care au migrat de-a lungul Dunării, un grup de oameni care au parcurs un drum lung în istoria lor, dar care și-au păstrat până în zilele noastre costumele, dansurile și muzica secuiască.

6. Farmecul din Gömör

În această compoziție, orchestra Heveder se referă la lumea magică a muzicii populare de la Gömör și subliniază valorile și bogăția muzicii de dans, interpretate de László Molnár și orchestra sa. Ritmurile dinamice și melodiile sensibile se împletesc pentru a crea o călătorie muzicală care captivează ascultătorul și îl transportă în peisajele fermecătoare ale regiunii Gömör.

7. Rromi din Nagypalád

Avem ocazia să pătrundem în atmosfera unei tabere de țigani dintr-o localitate maghiară din Ucraina. Localitatea, înconjurată de tripla graniță ungaro-ucraineano-română, a combinat în multe feluri diferitele influențe externe la care au fost expuși, pe care le prezentăm prin dansurile lor, verbunk ungurești și dansurile țigănești.

8. Dansuri de la Szeghalom

La finalul călătoriei noastre, ne întoarcem în Marea Câmpie, într-un sat maghiar din județul Békés. Verbunk și csárdás din Szeghalom reprezintă o lume a mișcării foarte incitantă, ceea ce face ca dansurile din sat să fie cu adevărat unice.

Creatori:

Regizor- coregrafi: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Co- creatori: Kovács-Jelinek Emese, Kovács József, Nemcsényi Alíz, Heverdle Emese
Costume: Zsuzska folksufnija, Paluchné Percze Piroska, Rimóczi Hajnalka
Montaj muzical: Heveder zenekar, Módos Máté

Dansatori: Ádám Júlia, Balla Gergely, Both Eszter, Gere Csaba, Gere Gabriella, Fazakas Mónika, Fülöp Zoltán-József, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Márton Csaba, Márton Edina Emőke, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Szvinyuk Sándor, Vass Tünde, Vitályos Dorottya

Formația Heveder: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

Afiș design: Felső Boróka

Premiere: 16 și 18 iunie, 2023- Studioul de Dans Háromszék

Întreținătorul oficial al Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” - „Háromszék” este:
Realizarea spectacolului a fost susținută de:

Spectacole viitoare

Trailer spectacol

magnifiercrosschevron-down