A csillagösvény népe - eredettörténetet mutat be a Háromszék Táncegyütes

2017. June 29.

Július 15-én, szombaton 21:30-tól kerül bemutatásra A csillagösvény népe c. produkció a Székely Vágta keretében, az Óriáspince-tetőn.

Orza Calin rendezésében készül People on the trail of stars címe produkció, melynek bemutatójára július 15-én, szombaton kerül sor az Óriáspince-tetőn, a Székely Vágta keretében. Az előadás a székely-magyar őstörténetet hivatott bemutatni a rege és a mondavilág alakjaival szinesítve.
Az eredettörténeti tánckölteményben izgalmas látványelemek és lézervetítés is helyet kap.

Mottó
Égi ősök csillagösvénye,
Világolj bennünk és érettünk,
Égi szüleink fényöröm forrása,
Áld meg népedet örök lélekösvény.

Őseink szervesen éltek a teremtett világban, istentudatú, nyíltszívű, életerős népként. Ezt őrzik meséink, regéink, énekeink, imádságaink, a Föld, a Nap, a Hold, a Csillagok és a Tejút. Tágabb környezetünk, a földi lét színterei, a keleti puszták, a Kárpát-medence, benne Székelyföld mind-mind szakrális szálláshelyeink, amelyek éltetik, táplálják a velük szoros kapcsolatot tartókat. Mindezek megidézéséhez tekintetünket fölfele, a csillagösvényig emeljük.

Az előadás iránytűje az égi térképek rejtett idejét, a mitikus totemek helyét kutatja. A Fehérló, a Csodaszarvas, a Turul és a Griff a mondai-népi hagyomány bölcsességével értelmezi az írott történelmet, melyet egy nagy sodrású, lendületét újra és újra felfrissítő szertartásban mutatunk fel. A székelység ősi rítusait felelevenítő erős, többjelentésű képek, azt a lélekréteget kívánják érinteni, ami a mindenkori megsejtett tudás és megérzés ereje közt egy ritka tiszta csobogású patakhangot képez, hogy megpihenjen azon a lélek, és elcsituljon a kétségbeesés. Keresztülszármazni egy népen így válik számunkra örök szellemiséggé, a test-szellem-lélek szüntelen egységévé.

A Háromszék Táncegyüttes és az M Studio művészei mellett a táltos szerepében vendégként a szabadkai színész, Mészáros Gábor látható, Csaba királyfi és más legendás hősök Pászka Lehel lovas által kelnek életre. Továbbá közreműködnek Kocsis Hunor-Tibor m.v., Tőkés Csaba Zsolt m.v., a Kincskeresők, a Perkő és a Százlábú Néptáncegyüttesek, a Vadon Egyesület, a Barabás Lovarda, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai illetve Melkuhn Róbert zenész. Az előadásban elhangzó szövegek forrásaként a magyar líra nagyjait, mint korunk táltosait hívtuk segítségül az örök népköltés mellé, hogy általuk is eltáncolhassuk eredettörténetünk legfontosabb momentumait.

(Az alkotók)

Az alkotócsapat
Demeter János ötlete és forgatókönyve alapján zenéjét szerezte: Kövi Artúr Bálint
Ének: Erőss Judit
Costume designer: Furik Rita
Tánckari asszisztensek: Tekeres Gizella, Tőkés Csaba Zsolt
Kellékmester: Zayzon Ádám
Forgatókönyv, dramaturg: Prezsmer Boglárka, Kádár Elemér
Gyártásvezető: Dancs Zsolt
Producer: Deák Gyula Levente
Rendező-koreográfus: Orza Calin

magnifiercrosschevron-down